Jaapani õhujõudude tuvastuslendude arv on tõusnud külma sõja tasemele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina pommitajad Xian JH-7A
Hiina pommitajad Xian JH-7A Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus teatas kolmapäeval, et riigi õhujõudude hävitajate tuvastuslendude arv on viimastel aastatel Hiina ja Venemaa kasvava aktiivsuse tõttu regioonis hüppeliselt tõusnud ning on praegu külma sõja tasemel.

Jaapani kaitsejõud saatsid eelmise aasta 31. märtsist alanud aastasel perioodil oma hävitajad tuvastuslennule 943 korda, mida on vaid ühe võrra vähem 1984. aastast pärinevast rekordist, teatas kaitseministeerium.

Tokyo on hävitajad õhku saatnud peamiselt Hiina ja Venemaa lennukite tuvastamiseks.

Viimase aasta jooksul on Jaapani tuvastuslendude hulk tõusnud 133 võrra.

Hiina puhul tuvastas Jaapan peamiselt vaidlusalustele Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saartele lähenevaid Hiina hävitajaid.

Jaapani hävitajad tõusid 2014. aasta 31. märtsist 2015. aasta 31. märtsini Hiina lennukite tuvastamiseks õhku 464 korda, mida on 49 võrra rohkem kui aasta varem.

Ministeeriumi teatel ei sisenenud ükski Hiina lennuk Jaapani õhuruumi.

2004. aastal oli Jaapani õhujõudude tuvastuslendude arv 141, mille hüppeline tõus on tingitud eelkõige Hiina kasvanud sõjalisest aktiivsusest regioonis.

Venemaa õhujõud olid Jaapani lähedal aktiivsed valdavalt mullu aprillis, pärast Põhja-Korea märtsikuist raketikatsetust ning seoses samal ajal toimunud USA ja Lõuna-Korea ühisõppustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles