Vene kindral: Ukraina konfliktipooled toetavad OSCE ettepanekut luua julgeolekutsoon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina soomuk USA, Parem Sektori ning Ukraina lipuga Šõrokõnes 15. aprillil.
Ukraina soomuk USA, Parem Sektori ning Ukraina lipuga Šõrokõnes 15. aprillil. Foto: SCANPIX

OSCE ettepanek näeb ette Ida-Ukraina konflikti tulipunktide demilitariseerimist, suurtüki- ja miinipildujate tagasitõmbamist 15 kilomeetri ulatuses kontaktjoone mõlemal poolel, konfliktipooled on sellele toetust avaldanud, ütles Vene kindral kolmapäeval.

«Mõlemad pooled tõmbavad tankid, suurtükid ja miinipildujad tagasi 15 kilomeetri ulatuses. Sellega luuakse 30-kilomeetrine julgeolekutsoon. See takistaks neil üksteist suurtükkidest tulistada,» ütles Vene kindral Aleksandr Lentsov, Moskva esindaja Ida-Ukraina relvarahu jälgivas Ühises Kontrolli- ja Koordinatsioonikeskuses (JCCC).

JCCC ja OSCE rajavad Šõrokõnes vaatlusposti, ütles Lentsov ajakirjanikele külas, mis on Ukraina rindejoonel üheks ägedamate kokkupõrgete kohaks.

«Praegu Mariupolis viibiv OSCE-JCCC ühisrühm ning Šõrokõne ja Bezimenne vahel asuv rühm paigutatakse Šõrokõnesse,» sõnas kindral.

Ettepanekut demilitariseerida isehakanud Donetski rahvavabariigis asuvad tulipunktid toetasid pea kõik konflikti osapooled, lisas ta.

«Demilitariseerimisettepaneku tegi OSCE erivaatlusmissiooni (SMM) asejuht Alexander Hug. Kõik relvarühmitused ja Ukraina väed tuleks viia üksteisest võrdsele kaugusele. Selles plaanis lepiti kokku teisipäeval videokonverentsi teel. Ettepanekut toetasid pea kõik osapooled,» sõnas kindral.

Lentsovi sõnul on JCCC-le tehtud ülesandeks töötada välja ja esitada kahe-kolme päeva jooksul osapooltele algatuse kontseptsioon.

Olukord Šõrokõnes on Vene kindral väitel pingeline. «Šõrokõne demilitariseerimine tuleks ellu viia praegu, sest me oleme veel siin ning vaid seetõttu on siin rahulik.»

Šõrokõnes rikuvad tema sõnul relvarahu Ukraina vabatahtlikud territoriaalkaitse pataljonid. «Ukraina relvajõud ja Donetski mässulised süüdistavad rikkumistes vabatahtlike pataljone,» lausus Lentsov.

Hug ütles, et kavatseb teatada isehakanud Donetski rahvavabariigi territooriumil asuvate tulipunktide demilitariseerimisest OSCE eriesindajale nn Ukraina kontaktgrupis Heidi Tagliavinile.

Ukraina ametiisikud on Hugi plaanile toetust avaldanud. «Loodan, et meil õnnestub ellu viia plaan, millest me täna rääkisime,» ütles Ukraina esindaja JCCC-s Andri Taran ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles