Täna maailma ajaloos: 18.04

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London Bridge Arizonas.
London Bridge Arizonas. Foto: Wikipedia

1328 - Püha Rooma riigi keiser Louis IV kukutas paavst Johannes XXII, kuid Johannes jäi sellest hoolimata ametisse edasi, Louis' nimetatud vastupaavst leidis vähe toetust ja astus kaks aastat hiljem tagasi.​

Maavärinajärgne San Francisco.                                                         Foto:
Maavärinajärgne San Francisco.                                                         Foto: Foto: Wikipedia

1906 - San Franciscot tabas maavärin, millest põhjustatud tulekahju hävitas suurema osa linnast, surma sai umbkaudu tuhat inimest, 200.000 inimest jäi peavarjuta.
 

1946 - Rahvasteliit saatis end laiali ning andis varad ja volitused üle ÜRO-le.

1951 - Lääne-Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Belgia, Holland ja Luksemburg allkirjastasid Pariisis Euroopa Söe- ja Terasekoondise asutamisleppe. Söe- ja terasetööstus on strateegiliselt tähtsad ning kontroll nende üle tagab selle, et lepinguga ühinenud riigid ei saa omavahel sõdida ja rahu Euroopas on oluliselt kindlustatud. Sellest koondisest kasvas välja Euroopa Majandusühendus ja hiljem Euroopa Liit.

1954 - Egiptuses tuli riigipöördega võimule Gamal Abdal Nasser.
 

1955 - Suri Saksamaal sündinud teadlane ja matemaatik Albert Einstein, kes sõnastas relatiivsusteooria ja võitis 1921. aastal Nobeli füüsikapreemia.
 

1961 - Võeti vastu Viini Diplomaatiliste Suhete Konventsioon, kaasaegsete rahvusvaheliste suhete alusdokument.
 

1965 - Uganda ühines esimese mittekommunistliku riigina Nõukogude Liidu ametliku hukkamõistuga USA sekkumisele Vietnami sõtta.
 

1968 - London Bridge müüdi miljoni naelsterlingi eest ameeriklasele Robert McCullough'le, hiljem püstitati sild uuesti Arizonas.
 

1976 - Ligi 40 000 iisraellast marssis okupeeritud Jordani jõe läänekalda alale, nõudes, et Iisrael selle territooriumi annekteeriks.
 

1989 - USA merevägi hävitas kättemaksuks Ühendriikide sõjalaeva purustanud miiniplahvatusele kaks Iraani naftaplatvormi ja pommitas kaht Iraani sõjalaeva.
 

1992 - Vene parlamendiliikmed kiitsid heaks president Boriss Jeltsini võimu vähendava uue põhiseaduse.
 

1995 - ÜRO kutsus NATO hävituslennukid vaigistama Sarajevo eeslinnades puhkenud lahingutegevust.
 

1996 - Iisraeli suurtükitules sai surma üle 100 ÜRO rahuvalvajate baasis redutanud Liibanoni põgenikku.
 

2002 - Kolm inimest hukkus ja kümned said vigastada, kui väikelennuk Piper Itaalias Milanos 127 meetri kõrgust Pirelli kontorihoonet rammis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles