Kiiev nimetas Ukrainas sõdivaid Vene üksusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide poolt võitleja
Separatistide poolt võitleja Foto: SCANPIX

Ukraina relvajõudude kindralstaabi ülem nimetas esmakordselt mõningaid konkreetseid Venemaa sõjaväeüksusi, mis Ida-Ukrainas koos Moskva-meelsete separatistidega Kiievi vastu võitlevad.

«Vene relvajõudude regulaarüksused on endiselt Ukrainas, hoolimata veebruaris sõlmitud vaherahuleppest, mis näeb ette võõrvõitlejate lahkumist rindelt,» lausus Viktor Muženko Ukraina kaitseministeeriumi kodulehel avaldatud usutluses.

Moskva on korduvalt tõrjunud Kiievi ja lääneriikide süüdistusi separatistide abistamises relvade ja vägedega, viimati tegi seda neljapäeval tele-eetris kodanike küsimustele vastates president Vladimir Putin.

Muženko sõnul on neil teada kõik üksikasjad Vene üksuste kohta -- kus nad paiknevad, nende hulk ja nende relvad.

Kindralstaabi ülema sõnul ei olnud jaanuaris veel dokumentaalseid tõendeid otsestest kokkupõrgetest Vene sõjaväeüksustega. «Praegu on meil olemas kinnitatud faktid Venemaa regulaarvägede osalusest muu hulgas lahingutes Tšernuhhino, Logvinovo ja Debaltseve piirkonnas selle aasta veebruaris.»

«Praegu viibivad Vene regulaarväed endiselt Ukraina pinna,» ütles Muženko. «Näiteks kesksõjaväeringkonna 2. armee 15. üksik mehhaniseeritud jalaväebrigaad, 8. üksik mehhaniseeritud jalaväebrigaad, 331. õhudessantvägede polk Kostromast, 98. õhudessantdiviis ja teised.»

Mõned Ukraina okupeerimises osalenud sõjaväeüksused -- nagu näiteks 98. ja 106. õhudessantdiviis võtavad tema sõnul osa 9. mai võiduparaadist Moskvas.

12. veebruaril Saksamaa ja Prantsusmaa vahel sõlmitud relvarahuleppest hoolimata ei ole lahingutegevus konfiktitsoonis lõplikult lakanud.

Aasta aega kestnud konfliktis on ÜRO andmeil hukkunud üle 6000 inimese.

Ka sõltumatud sõjaeksperdid on rääkinud, et on olemas piisavalt tõendeid keerulise relvastuse kasutamise ja muu professionaalse sekkumise kohta mässuliste poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles