Norra nõuab Venemaalt selgitust asepeaministri reisi osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asepeaminister Dmitri Rogozin (parempoolne) Moskvas polaarvarustust uurimas.
Asepeaminister Dmitri Rogozin (parempoolne) Moskvas polaarvarustust uurimas. Foto: SCANPIX

Venemaa asepeaministri Dimitri Rogozini reis Norra Teravmägede saarestikku on põhjustanud diplomaatilise lahkheli, teatas eile väljaanne Barents Observer.

Rogozin on Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirjas, mida järgib ka Norra ja mis muu hulgas keelustavad ministril ühenduse aladel reisimise.

Barents Observerini jõudnud informatsiooni kohaselt soovib Norra Rogozini reisi osas Venemaalt selgitust.

«Oleme Venemaa Oslo saatkonnale selgelt väljendanud, et sanktsioonide nimekirjas olevaid isikuid Teravmägede saartele ei soovita. On äärmiselt kahetsusväärne, et Rogozin seal viibib. Oleme palunud Venemaa võimudelt juhtunu osas selgitust,» ütles väljaandele Norra välisministeeriumi eestkõneleja.

Välisministeeriumi infoosakonna juhataja Frode O. Anderseni täpsustuse kohaselt ei riku Rogozini visiit otseselt Norra seadusi, kuid sanktsioonide nimekirjas olevad isikud on kuulutatud ebasoovitavaks.

Esialgu on ebaselge, kuidas Rogozin Teravmägedele reisis, kuid kõige tõenäolisemalt ta lendas sinna otse tellitud või eralennukiga. Kui kasutatud oleks reisilennukit, siis oleks aset leidnud passikontroll ja Rogozin poleks saartele pääsenud. Asepeaministri kaaskonda kuulus teiste seas Neenetsi autonoomse ringkonna kuberner.

Norra välisministeerium teatas, et kavatseb juhtunuga seoses teha parandusi lennureisijatega seotud reeglistikku.

Rogozin on Euroopa Liidus tuntuks saanud muu hulgas ühendust ähvardavate sissekannetega Twitteris. Aasta tagasi lubas Rogozin, et Rumeeniasse lennatakse pommituslennukitega, kui tsiviillennukid pole seal teretulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles