Vahemerel läks ümber ligi 700 inimest kandnud alus - leitud on vaid 28 ellujäänut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lampedusal ootab pidevalt sadu PÕhja-Aafrikast üle Vahemere Euroopase pääseda püüdjaid.
Lampedusal ootab pidevalt sadu PÕhja-Aafrikast üle Vahemere Euroopase pääseda püüdjaid. Foto: SCANPIX

Malta mereväe teatel toimub Vahemerel praegu ulatuslik päästeoperatsioon – öösel läks Liibüa vetes ümber alus, mille pardal oli kuni 700 inimest, kes püüdsid paadiga Euroopasse pääseda.

Malta mereväe esindaja sõnul osalevad Itaalia Lampedusa saarest 210 kilomeetri kaugusel lõunas Liibüa vetes toimuval päästeoperatsioonil Itaalia ja Malta laevad, sealhulgas kommertsalused, edastab BBC.

Esindaja teatel oli alusel 500 kuni 700 inimest ja see läks kummuli kohaliku aja järgi umbes südaööl.

Õnnetuspaiga läheduses viibinud Portugali kalalaeval õnnestus päästa 28 inimest, rohkem seni ellujäänuid leitud ei ole.

Malta mereväe esindaja teatel on praegu tegu veel päästeoperatsiooniga, ent peagi keskendutakse ilmselt juba enam surnukehade otsimisele. Piirkonda on saabunud 20 laeva ja kolm helikopterit.

Malta peaminister Joseph Muscat kirjutas sotsiaalvõrgustikus Twitter, et seni on päästetud alla 50 inimese ja kardetavasti paljud alusel olnud hukkusid. Peaministri sõnul püüavad päästjad sõna otseses mõttes meres ulpivate laipade seast veel mõnd elusat inimest leida.

Ajalehe The Maltan Times andmetel juhtus õnnetus seetõttu, et alusel olnud inimesed tormasid kaubalaeva nähes ühte pardasse sellele endist märku andma.

Ajalehe reporteri Mark Micallefi sõnul on vaid pisut enne päästmisehetke aset leidnud õnnetused küllaltki tavalised. Alused, millel inimesed Põhja-Aafrikast Euroopasse püüavad pageda ei ole mõeldud nii paljude vedamiseks ja hädasolijatele peale sattunud kaubalaevade meeskondadel ei ole inimeste päästmiseks ei väljaõpet ega varustust.

Esmaspäeval uppus Liibüa rannikul kardetavasti ligi 400 niinimetatud paadipõgenikku. Nädala jooksul on Itaalia rannapatrullid merelt päästetud aga ligi 10 000 inimest. Möödunud aastal jõudis ohtlikku teed pidi Itaaliasse rekordiliselt palju inimesi - ligi 170 000.

Paavst rääkis niinimetatud paadipõgenike probleemist Itaalia presidendi Sergio Mattarellaga.
Paavst rääkis niinimetatud paadipõgenike probleemist Itaalia presidendi Sergio Mattarellaga. Foto: MAURIZIO BRAMBATTI/AFP

Tuhandete Euroopasse pageda püüdvate inimeste surm Vahemerel kurvastab ka paavsti, kes ärgitas sel nädalal Euroopa riike rohkem nende päästmiseks tegema. Ta kohtus Itaalia uue presidendi Sergio Mattarellaga ja tänas riiki kõigi nende inimeste vastu võtmise eest, ent rääkis ka kogu maailma vajadusest selle probleemiga enam tegeleda.

Mattarella kordas Itaalia palvet, et Euroopa Liit neid migrantitetulvaga toime tulemisel enam aitaks ning aitaks kaasa ka nende ohtlike reiside lõppemisele.

Nii paavst Kui Mattarella meenutasid taas, et küsimus on inimväärikuses. «Need on mehed, naised ja lapsed nagu meie, kes otsivad paremat elu. Näljased, tagakiusatud, ärakasutatud, sõdade ohvrid. Nad otsivad õnne,» rääkis paavst. 

Itaalia juhitav merepäästeoperatsioon Mare Nostrum lõppes möödunud aastal. Sealjuures arvasid mõned ELi liikmesriigid, et operatsioon julgustas vaid enam inimesi ohtlikku teed pidi üle mere Euroopasse tulema.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International on sellised seisukohavõtud hukka mõistnud ja süüdistab Euroopat tuhandete inimeste surmade tegevusetult pealt vaatamises.

Kaitseülikondades valvurid Itaalias Salerno sadamas.                                           Foto: Scanpix
Kaitseülikondades valvurid Itaalias Salerno sadamas.                                           Foto: Scanpix Foto: LaPresse/Marco Cantile/LaPresse

Nüüd on ELil uus, piiratum piirikontrolli operatsioon Triton, mida peetakse aga eelkäijaga võrreldes liiga võimetuks. Mare Nostrumi kuueelarve oli 9,5 miljonit eurot ning selle raames oli kaetud praktiliselt kogu Vahemeri. Tritoni eelarve on aga vai 2,9 miljonit eurot ning selle tegevusalaks on vaid Malta ja Itaalia mereterritoorium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles