Soome valimised tõotavad tuua uueks peaministriks miljonär Juha Sipilä

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Koonderakonna juht ja praegune peaminister Alexander Stubb (vasakul) ning Keskerakonna juht Juha Sipilä (paremal) YLE teledebatis.
Soome Koonderakonna juht ja praegune peaminister Alexander Stubb (vasakul) ning Keskerakonna juht Juha Sipilä (paremal) YLE teledebatis. Foto: SCANPIX

Soomes täna toimuvad parlamendivalimised teevad tõenäoliselt lõpu senisele laiapõhjalisele koalitsioonile ja toovad võimule IT-miljonäri Juha Sipilä juhitava Keskerakonna.

Arvamusküsitlustele tuginedes on Keskerakonna võit kindel. Parteil, mida juhib poliitikas suhteliselt kogenematu 53-aastane Sipilä, on suurim toetajaskond maapiirkondades. Traditsiooniliselt on Keskerakond põllumeeste partei.

Valimisjaoskonnad avati kell üheksa hommikul ja suletakse kaheksa õhtul. Kohe seejärel tehakse teatavaks eelhääletuse tulemused. Eelhääletusest võttis osa üle kolmandiku valijaist.

Sipilä valimiskampaania keskendus majandusele, mille ta lubab kolmeaastasest madalseisust välja tuua.

«Meie riik väärib paremat,» kirjutas ta eile blogis. «Poliitikas tuleb taastada usaldusõhkkond.»

Sipilä valiti parlamenti 2011. aastal ja 2012. aastal sai ta Keskerakonna esimeheks, kuid enamiku soomlaste jaoks on ta tänini üsna tundmatu.

Kui Keskerakond valimised võidab, tuleb Sipiläl asuda koalitsioonipartnereid valima. Tavakohaselt saab suurim partei peaministrikoha ja moodustab valitsuse teiste suuremate erakondadega, et parlamendis enamus kindlustada.

Ees ootab mitu nädalat raskeid läbirääkimisi, ennustavad analüütikud.

Majanduskriisi arvestades on valitsusprogrammi päris raske koostada, tunnistas Helsingi ülikooli poliitikaajaloo professor Juhana Aunesluoma.

Teise koha pärast võitleb kolm erakonda, kelle toetus kõigub arvamusküsitlustes 14 ja 17 protsendi vahel. Nendeks on peaminister Alexander Stubbi konservatiivne Koonderakond, sotsiaaldemokraadid ja parempoolne euroskeptiline Põlissoomlaste Partei.

Sipilä ei ole öelnud, millised neist võiksid saada koha tema tulevases koalitsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles