Lukašenka ei lähe 9. mail Moskvasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev, Vene president Vladimir Putin  ja Valgevene president ALeksander Lukašenka.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev, Vene president Vladimir Putin ja Valgevene president ALeksander Lukašenka. Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksander Lukašenka 9. mail Moskvasse ei lähe - võidupüha paraadil osaleb ta hoopis Minskis ja kaalub Venemaal külastamist enne seda 7.-8. mail.

Lukašenka rääkis eile ajakirjanikele, et ta ei saa 9. mail Moskvasse minna, sest Minskis samal päeval toimuvat samasugust paraadi saab vastu võtta vaid president ehk siis tema ise.

Riigipeal on kavas väisata Moskvat 7.-8. maini, et võtta osa Suure Isamaasõja võidu 70. aastapäeva pidustustest.

«Tõenäoliselt on mul 7.-8. mail võimalik külastada Valgevene delegatsiooniga Moskvat, et demonstreerida ühtsust vene rahva ja teiste rahvastega. Arvatavasti asetame me pärja tundmatu sõduri hauale, nagu me harilikult teeme,» rääkis ta.

Lukašenka lisas, et 8. mail on Moskvas Euraasia Majandusliidu, SRÜ riikide ja Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooni kohtumised, millest ta ei taha kõrvale jääda.

Valgevene president taunis poliitikuid, kes keelduvad ambitsioonikalt pidustusteks Moskvasse sõitmast, ehkki on seda varem lubanud. «Teine asi, kui sul on kodus palju tegemist,» lisas ta.

Sel juhul peaks aga 9. maid kodus väärikalt tähistama, vastasel juhul tuleks seda vaadata, kui rünnakut nõukogude ja Ida-Euroopa rahva vastu, rääkis Lukašenka.

President Putin nentis 16. aprillil oma neljatunnises telešõus, et mõned kutsest keeldunutest peaksid häbi tundma.

Kutse 9. mail Moskvasse tulla on tagasi lükanud teiste seas Soome, Poola, Lõuna-Korea, Montenegro, Israeli, Bulgaaria, Moldova, Leedu, Läti, ja Eesti presidendid. Saksa kantsler Angela Merkel külastab Venemaad vaid 10. mail. 25 riigi esindajad, teiste seas Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Hiina juht Xi Jinping, on aga lubanud paraadile minna.

Kremli kutse on praeguseks tagasi lükanud Soome, Poola, Lõuna-Korea, Montenegro, Israeli, Bulgaaria, Moldova, Leedu, Läti, ja Eesti presidendid. Saksamaa kantsler Angela Merkel külastab Venemaad vaid 10. mail.

Paraadile on lubanud väidetavalt tulla siiski 25 riigi esindajad, sealhulgas Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Hiina juht Xi Jinping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles