Pildid: Ravensbrücki koonduslaagrist pääsenu mälestab seal hukkunuid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsi-Saksamaa Ravensbrücki koonduslaagrist eluga pääsenud naine heidab vette roose seal hukkunute mälestuseks.
Natsi-Saksamaa Ravensbrücki koonduslaagrist eluga pääsenud naine heidab vette roose seal hukkunute mälestuseks. Foto: SCANPIX

Kirde-Saksamaal natside Ravensbrüki koonduslaargi asupaigas mälestati täna seal hukkunuid. 30. aprillil möödub 70 aastat päevast, mil punaarmee Ravensbrücki natsidelt ära võtsid.

Tegemist oli natside suurima naistelaagriga ning Rahvuskaaslaste projekti andmetel viidi sinna ka 135 Eesti naist. 

Punaarmee saabudes oli laagris vaid  3 500 äärmiselt alatoidetud ja haiget inimest, ülejäänud olid tapetud või minema viidud, et venelaste kätte ei jääks tunnistajaid.

Erinevatel andmetel suri laagris 50 000 kuni 117 000 inimest, kokku hoiti seal vangis kuni 153 000 inimest. Nende mälestuseks heideti laagri juures asuvale järvele punaseid roose.

Foto: Ferdinand Ostrop/AP
Hukkunute mälestuseks istutavad roose (vasakult) Poola presidendi abikaasa Anna Komorowska, laagrist pääsenud Annette Chalut ja Rahvusvahelise Ravensbrücki komitee president ning Saksa presidendi kaaslane Daniela Schadt.
Hukkunute mälestuseks istutavad roose (vasakult) Poola presidendi abikaasa Anna Komorowska, laagrist pääsenud Annette Chalut ja Rahvusvahelise Ravensbrücki komitee president ning Saksa presidendi kaaslane Daniela Schadt. Foto: Ferdinand Ostrop/AP
Poola nunnad ja laagrist eluga pääsenud naised mälestustseremoonial.    Fotod: Scanpix
Poola nunnad ja laagrist eluga pääsenud naised mälestustseremoonial.    Fotod: Scanpix Foto: Ferdinand Ostrop/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles