Norra hülgab FM-raadio

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadiojaamad kasutavad täna FM lainepikkust.
Raadiojaamad kasutavad täna FM lainepikkust. Foto: SCANPIX

Norra kultuuriministeerium teatas eelmisel nädalal, et riik läheb 2017. aastal täielikult üle digitaalsele raadiole, kirjutab Radio.no.

Digitaalse ringhäälingu (DAB) ulatus ületab Norras juba praegu FM-levikut - üleriigiliselt levivad digitaalselt 22 rahvuslikku kanalit, samas, kui FMi puhul on kanaleid vaid viis.

FM-raadio väljalülitamine toimub 2017. aastal järk-järgult, viimaste maakondadena saavad seda kuni detsembri keskpaigani kasutada Troms ja Finnmark.

Norra on maailmas esimene riik, mis on raadiolevikul FM-standardi hülgamisele kindla tähtaja sätestanud. Samas on sarnast trendi näha ka mitmes teises Euroopa ja Kagu-Aasia riigis, kus on tulevikuraadio tarbeks valitud samuti DAB tehnoloogiastandard.

Norra alustas DABle üleminekuga juba 1995. aastal. Uuringute järgi kasutavad 56 protsenti raadiokuulajates igapäevaselt just digitaalraadiot ning 55 protsendil majapidamistest on ligipääs vähemalt ühele DAB raadiokanalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles