Poolat ärritas FBI juhi James Comey holokausti teemaline kommentaar

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI direktor James Comey
FBI direktor James Comey Foto: SCANPIX

Poola võime ärritas USA Föderaalse Luurebüroo (FBI) juhi James Comey holokausti teemaline kommentaar ning nad ootavad selle tõttu USA poolset vabandust.

Poola välisministeeriumi teatel nentis Comey Washington Postis avaldatud artiklis, et poolakad olid holokausti elluviimisega osaliselt seotud, edastab BBC.

USA suursaadiku Poolas Stephen Mulli sõnul on USA seiskukohal, et natsi-Saksamaa on ainsana holokausti taga.

Teise maailmasõja ajal hukkus natside käe läbi kuus miljonit Poola kodanikku, kellest pooled olid juudid.

Comey artiklis seisis:«Mõrvarite ja nende kaasosaliste, kes pärinesid Saksamaalt, Poolast ja Ungarist, arvates ei teinud nad midagi valesti. Nad kinnitasid endale, et tegid kõik õigesti ning nad pidid seda tegema».

James Comey holokausti artikkel ilmus Washington Postis möödunud nädala neljapäeval ning tõi Poolas kaasa protestitormi.

Poola president Bronislaw Komorowski sõnas teleesinemises, et Comey sõnavõtt solvab tuhandeid poolakaid, kes aitasid juutidel ellu jääda.

«Tahan öelda neile, kes ei suuda ajalugu näidata ausas valguses, et Poola ei olnud  Teises maailmasõjas hävitaja, vaid kannataja. See isik oleks võinud tutvuda faktidega enne kui hakkas sel teemal sõna võtma,» lausus Poola peaminister Ewa Kopacz.

USA suursaadik Poolas Mull, kes osales Varssavi getto ülestõusu 72. aastapäeval lisas, et Comey ei süüdista poolakaid julmade kuritegude toimepanekus, vaid poolakad olid ise ohvrid.

«Natsi-Saksamaa on ainuüksi vastutav ning püüan lahendada tekkinud olukorra,» jätkas suursaadik.

Mulli arvates oli Comey artikkel mõeldud üldharivana ning oli isikuid, kes tegid natsidega koostööd ning ka neid, kes ei aidanud ära hoida natside poolt korda saadetud õudusi.

Poola oli natside poolt anastatud 1939 – 1945 ning selle riigi pinnal oli mitu suurt koonduslaagrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles