Kreeka paremäärmusliku partei liidrid astuvad kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikos Michaloliakos 2013. aasta septembris politseinike haardes.
Nikos Michaloliakos 2013. aasta septembris politseinike haardes. Foto: SCANPIX

Kreeka suuruselt kolmanda partei, paremäärmusliku Kuldse Koidiku liidrid astuvad täna kohtu ette süüdistatuna kuritegeliku organisatsiooni juhtumises, mis on korraldanud vägivallakampaania immigrantide ja vasakpoolsete oponentide vastu.

69 kohtualuse seas on partei liider Nikos Michaloliakos ja veel mitmed kõrged ametnikud.

1980-ndate aastate keskel väikese neonatsliku organisatsioonina asutatud Kuldne Koidik on muutunud marginaalsest paremäärmuslikust rühmitusest populaarseks parteiks.

Kolm kuud tagasi korraldatud üldvalimistel võitis erakond 6,28 protsenti häältest, seda hoolimata riigi toetussummade järsust kärpimisest.

Kohtuprotsess toimub Ateena lähedal range režiimiga vanglas. Ümberkaudsed koolid ja riigiasutused on esmaspäeval suletud seoses kartustega, et piirkonda kavandatud Kuldse Koidiku vastased meeleavaldused võivad muutuda vägivaldseks.

Michaloliakos ja erakonna 12 parlamendisaadikut ähvardab süüdimõistmise korral kuni 10-aastane vanglakaristus.

Poliitikud ja õiguseksperdid on aga jagunenud küsimuses, kas süüdimõistvad kohtuotsused peaksid viima partei keelustamiseni. Enamik on selle vastu.

Kuldne Koidik on eitanud seotust immigrantide ja vasakjõudude vastu suunatud rünnakutega, väites, et tegemist on nende poliitiliste vastaste vandenõuga pärast seda, kui partei populaarsus tõusis 2013. aastal üle 10 protsendi taseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles