ERR Washingtonis: ekspertide hinnangul on vabariiklaste kampaania seis huvitavam

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste võimalikud presidendikandidaadid.
Vabariiklaste võimalikud presidendikandidaadid. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA presidendivalimised toimuvad alles pooleteist aasta pärast, kuid juba praegu on võimalikud kandidaadid end näitama hakanud, ekspertide hinnangul on vabariiklaste kandidaatide hulgas seis põnevam kui demokraatide hulgas.

Riigis, kus enamasti pistavad rinda kaks suurt erakonda - vabariiklased ja demokraadid - on vähemalt ühe erakonna puhul seis üsna lihtne, demokraatide esinumber on pea igas küsitluses eelmisel pühapäeval oma kandideerimisest teatanud endine välisminister Hillary Clinton, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

«Palju huvitavam on vabariiklaste kampaania, esimest korda üle pika aja on konkurents väga tihe ja pole väga suurt vahet ametlike kandidaatide nagu Marco Rubio, Ted Cruz ja Rand Paul ning mitteametlike kandidaatide vahel,» ütles uuringufirma Pew Research Center poliitikauuringute juht Carroll Doherty.

Nende hulgas, kes pole veel oma kandideerimisest teatanud, on kõige rohkem oma kampaaniat üles ehitanud Florida kuberner, endise president George Bushi noorem vend Jeb Bush, sel korral on kampaania rahastusreeglid veidi muutunud - inimene ei pea olema avalikult kandideerimisest teatanud, et alustada oma kampaaniameeskonna ehitamist ja raha kogumist.

«Nad võivad hakata raha kokku koguma isegi ilma ametlikult kandideerimata, see on veidi uus ja me pole sellist olukorda kunagi varem näinud, on suur tõenäosus, et praegu on Jeb Bushil kõige suurem rahakott kampaaniaks, ta pole veel kandidaat ja tõenäoliselt ei tee ta seda ametlikuks veel mitu nädalat, nende kampaaniate aluseks on raha ja selles arvestuses on praegu Bushil tohutu eelis oma rivaalide ees,» lisas ajalehe Washington Post poliitikatoimetaja Rebecca Sinderbrand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles