Afganistani meedia: Islamiriik ja Taliban kuulutasid teineteisele püha sõja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja oma lipuga
Islamiriigi võitleja oma lipuga Foto: SCANPIX

Afganistani suurim võrguväljanne Khaama Press teatas, et kaks islamistlikku rühmitust Islamiriik ja Taliban kuulutasid teineteisele püha sõja.

Islamiriigi juht Abu Bakr al-Baghdadi nimetas Talibani juhtivat Mohammed Omari tainapeaks ja kirjaoskamatuks sõjapealikuks.

Khaama Press viitab raadiojaama Mashaal Radio poolt avalikustatud dokumendile, mille kohaselt Islamiriik ja Taliban käivitasid vastastikkuse džihaadi.

Islamiriik on paaril viimasel aastal vallutanud suuri piirkondi Süürias ja Põhja-Iraagis. Viimase aja meediateadete kohaselt on aga see islamistlik grupeering saanud kaotuste osaliseks ning alasid kaotanud.

Taliban valitses 1996 – 2001 enamikku Afganistanist ja osa Pakistanist, kuid kaotas oma mõjujõu kui USA ja ta liitlased rühmituse võimult kukutasid.

Varasemast on teada, et Islamiriik ja Taliban ei olnud otseselt üksteist vaenlaseks kuulutanud ning nende kokkupõrked olid minimaalsed.

Talibani võitlejad olevat nüüd saanud korralduse takistada Afganistanis Islamiriigi lippude kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles