Gruusia riigipea keeldub uhkest presidendilossist välja kolimast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia endise presidendi Mihheil Saakašvili ehitatud presidendiloss pealinnas Thbilisis.
Gruusia endise presidendi Mihheil Saakašvili ehitatud presidendiloss pealinnas Thbilisis. Foto: Wikipedia commons

Gruusia valitsuse plaan kolida president Giorgi Margvelašvili tema eelkäija Mihheil Saakašvili ehitatud lossist ümber märksa tagasihoidlikumasse hoonesse ähvardab skandaaliks paisuda.

Peaminister Irakli Garibašvili teatas eile valitsusistungil, et uus residents Thbilisi kesklinnas Atoneli tänaval on täielikult renoveeritud ja ekspluatatsiooni antud. Garibašvili selgitas, et residents on mõeldud presidendile töötamiseks.

Presidendi administratsioonist öeldi aga seepeale, et Margvelašvili ei kavatse Atoneli tänavale kolida ning see sai eelmise aasta juulis valitsusele kirjalikus vormis teatatud. 

«Meil on alust arvata, et selle küsimuse päevakorda võtmine on seotud kurvastava nähtusega - sooviga diskrediteerida presidendi institutsiooni,» ütles ajakirjanikele riigipea inimõigusnõunik Kahha Kožoridze. 

Presidendi välispoliitikanõunik Tengiz Phaladze ütles omakorda, et kui presidendi kolimise teemat ei jäeta sinnapaika, siis Gruusia üllatab maailma veel nii mõnedki korrad. 

Valitsus ja parlamendienamus osutab aga põhiseadusse viidud parandustele, mille kohaselt on valitsusel õigus otsustada, kus üks või teine ametkond, sealhulgas president ja tema administratsioon, töötab.

Eelmine peaminister Bidzina Ivanišvili on korduvalt avaldanud avalikult pahameelt riigipea otsuse üle kolida riigikantseleist presidendilossi. Kaks nädalat tagasi ütles Ivanišvili, et presidendi ja tema administratsiooni lossis pidamine maksab riigile üle kolme miljoni dollari (2,8 miljonit eurot) aastas. 

Vaata ka 2009. aasta videot, mil tutvustati äsjavalminud presidendilossi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles