Meedia: Soome saab ilmselt kolmeparteilise paremvalitsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Sipilä (keskel) valimisvõitu tähistamas.
Juha Sipilä (keskel) valimisvõitu tähistamas. Foto: SCANPIX

Soome peaministrikandidaat Juha Sipilä moodustab suurima tõenäosusega kolmeliikmelise parempoolse koalitsioonivalitsuse, kuhu kuuluvad tema Keskerakonna kõrval euroskeptilised Põlissoomlased ja Koonderakond, prognoosis täna Soome meedia.

Sipilä ei ole kolm päeva pärast Keskerakonnale kindla võidu toonud parlamendivalimisi veel koalitsiooni koosseisu kohta avalikult konkreetseid vihjeid andnud, ehkkki kinnitas, et mõni valitsusliit on ebatõenäolisem kui teised.

Sipilä sõnul on ta saanud kõnelustes üsna hea pildi sellest, kellega koostöö toimib ja kellega mitte. Mõni koalitsioon on ebatõenäolisem, aga läbirääkimisi jätkatakse ikka veel kõigi erakondadega, ütles ta.

Talle ei ole ka ametlikult valitsuse moodustamise ülesannet antud, kuid ta on alustanud kinniste uste taga teiste parteijuhtidega esialgseid kõnelusi, annab ajakirjandus teada.

«Poliitikareporterite vahel näib valitsevat konsensus, et kolm suuremat parteid - Keskerakond, Põlissoomlased ja Koonderakond - moodustavad valitsuse ja lisaliikmeid ei võeta,» ütles nädalalehe Talouselämä ajakirjanik Matti Virtanen.

Teadaolevalt tahab Sipilä, et koalitsioon oleks võimalikult väike, sest loodab nii vältida erimeelsusi, mis said saatuslikuks lahkuva peaministri Alexander Stubbi neljaliikmelisele koalitsioonile, kuhu kuulus nii parem- kui vasakpoolseid erakondi.

Keskerakonnal, Põlissoomlastel ja Koonderakonnal oleks 200-kohalises valitsuses kokku 124 kohta.

Keskerakonna, Põlissoomlaste ja Koonderakonna kombinatsiooni peab tõenäolisimaks ka Turu ülikooli politoloogiaprofessor Kimmo Grönlund.

Koonderakond ja Põlissoomlased on ilmselt suuremate vastuväideteta nõus Sipilä majanduspoliitikaga, raskemaks lähevad aga läbirääkimised välispoliitika üle, sest Stubbi konservatiivid on kindlad Euroopa Liidu toetajad, põlissoomlased seevastu EL-i vastased.

«Mulle teeb natuke muret, kas need parteid suudavad kirjutada (valitsus)programmi, millega kõik nõus oleksid. Eriti mis puutub väärtustesse, nad ei ole selles väga ühtsed,» ütles Grönlund.

Soome pühapäevastel parlamendivalimistel saavutas Keskerakond 49, Põlissoomlased 38, Koonderakond 37, Sotsiaaldemokraatlik Partei 34 kohta.

Rohelised said 15, Vasakliit 12, Rootsi Rahvapartei üheksa ja kristlikud demokraadid viis kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles