Leht: Hiina ekspertide sõnul on Põhja-Korea kasvatamas tuumaarsenali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-Un (keskel) hoogsalt Põhja-Koread juhtimas.
Kim Jong-Un (keskel) hoogsalt Põhja-Koread juhtimas. Foto: SCANPIX

Hiina tuumaekspertide sõnul võib Põhja-Korea tuumaarsenal ulatuda 20 lõhkepeani ning riigi uraanirikastusvõimekus võimaldab selle arvu järgmiseks aastaks kahekordistada, kirjutas ärileht Wall Street Journal täna.

Lehe hinnangul edastasid Hiina eksperdid oma hinnangu Põhja-Korea tuumaarsenalist Ühendriikide kolleegidele veebruaris peetud kinnisel kohtumisel.

Põhja-Korea tuumaarsenali on seni peetud väiksemaks.

USA ekspertide viimaste hinnangute kohaselt on Pyongyangil 10-16 tuumarelva.

Veebruarikuisel kohtumisel osalenud ameerika ekspert Siegfried Hecker ütles, et Põhja-Korea arvestatav tuumaarsenal üksnes suurendab rahvusvahelise kogukonna ees seisvat väljakutset veenda stalinistlikku riiki tuumarelvadest loobuma.

«Mida enam nad usuvad, et neil on täielikult toimiv tuumaarsenal ning tuumaheidutusvahend, seda keerulisem on neil sellest lahti öelda,» sõnas Hecker Wall Street Journalile.

Hiina ekspertide hinnang on märk Pekingi kasvavast murest oma isepäise liitlase tuumaambitsioonide suhtes.

Põhja-Koreal arvati seni olevat käputäis algelisi tuumapomme. Pyongyang on korraldanud kolm maa-alust tuumakatsetust aastatel 2006, 2009 ja 2013.

Ekspertide seisukohad lahknevad küsimuses, kui kaugele on riik jõudnud rakettidele paigutamiseks vajaliku suurusega tuumalõhkepeade loomise tehnoloogia omandamisel.

Eksperdid ei kahtle, et Pyongyangil on lisaks aktiivne ballistiliste rakettide arendusprogramm, ent vaieldakse selle üle, kui arenenud see on.

2012. aastal demonstreeris Põhja-Korea raketivõimekust, saates orbiidile satelliidi, ent ei ole seni läbiviinud katsetust, mis näitaks, et riik valdaks mandritevahelisteks ballistilisteks rakettideks vajalikku atmosfääri taassisenemise tehnoloogiat.

Lisaks ei ole Põhja-Korea endiselt suuteline paigaldama raketile tuumalõhkepead.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles