Sargsjan: genotsiidi tunnistamine avaks suhetes Türgiga uue peatüki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia president Serž Sargsjan.
Armeenia president Serž Sargsjan. Foto: SCANPIX

Armeenia presidendi Serž Sargsjani hinnangul aitaks armeenlaste sajanditaguse massitapmise Türgi-poolne genotsiidiks tunnistamine kaasa Jerevani ja Ankara suhete normaliseerimisele.

«Pole kahtlust, et Türgi-poolne genotsiidi tunnistamine oleks lühim tee rahvaste leppimiseni,» ütles Sargsjan kolmapäeval õhtul telekanalile Euronews.

«Olen sügavalt veendunud, et kui seda tehakse ja ollakse sealjuures siirad, avaneb Armeenia ja Türgi suhetes kõige kõrgemal tasemel peagi uus peatükk,» sõnas Armeenia riigipea.

Reedel täitub 100 aastat armeenlaste massitapmise algusest toonase Osmani impeeriumi aladel.

Aastatel 1915-1917 tapeti Osmani impeeriumis ligi 1,5 miljonit armeenlast. Ankara pole nõus tapatalgute genotsiidiks liigitamisega. Türgi võimude väitel suri sel perioodil umbes 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning sama palju türklasi.

Tapatalgud on genotsiidiks tunnistanud 20 riiki.

Armeenial ja Türgil ei ole diplomaatilisi suhteid, kahe riigi piir suleti Ankara initsiatiivil 1993. aastal seoses Mägi-Karabahhi konfliktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles