USA presidendivalimiste esialgsed soosikud on Clinton ja Rubio

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

Järgmise aasta USA presidendivalimiste esialgsed soosikud on täna avaldatud arvamusuuringu tulemuste põhjal demokraat Hillary Clinton ja vabariiklane Marco Rubio.

Endine esimene leedi, välisminister ja New Yorgi senaator Hillary Clinton, kes tahab saada Ühendriikide esimeseks naispresidendiks, on teistest demokraatide presidendikandidaadiks pürgijatest peajagu üle, näitab Quinnipiaci ülikooli küsitlus.

Clintonit toetab 60 protsenti demokraatidest, tema lähimat võimalikku rivaali, asepresident Joe Bidenit vaid 10 protsenti.

Esmapilgul tundub see 2008. aasta eelvalimistel Barack Obamale alla jäänud Clintoni poolehoidjatele hea uudisena. Tema kindel ülekaal on pannud aga demokraatide toetajad kartma, et leebe eelvalimiskampaania jätab Clintoni ebavõrdsesse positsiooni, kui mängu astub vabariiklaste ridades rasked lahingud üle elanud vastaskandidaat.

Muret teeb ka teine Quinnipiaci arvamusuuringu seik, mis näitab, et üle poole valijaist ei pea Clintonit usaldusväärseks.

Vabariiklased on juba käivitanud jõulise kampaania Clintoni jalgealuse õõnestamiseks ning püüavad näidata teda vormi kaotanud ja manipuleeritava poliitikuna, keda ei saa usaldada.

Taas on avalikkuse ette tiritud tema abikaasa Bill Clintoni presidendiaja skandaalid ja pseudoskandaalid ning Hillary Clintonit süüdistatakse välisministrina erameiliserveri kasutamises, ebapädevas tegutsemises Liibüas USA suursaadiku tapmise juhtumi puhul ja Clintonite perekonna fondile tehtud välisannetustes.

Vabariiklaste leeris on presidendikandidaadiks pürgijate hulgas oodata väga tihedat rebimist.

Hetkel on 15 toetusprotsendiga esikohal Florida senaator, Kuuba immigrantide poeg Marco Rubio. Talle järgneb 13 protsendiga ekspresidentide pere noorem võsu Jeb Bush.

Jeb Bush ja veel üks tõenäoline võistleja Scott Walker ei ole veel kampaaniat alustanud.

Nooruslik, kuid suhteliselt kogenematu Rubio käivitas kampaania aprilli algul, kutsudes alustama USA juhtimises uut ajastut, mis ei klammerduks 20. sajandisse.

Rubio on vabariiklaste kandidaatidest ainus, kellele on andnud üle kümne toetusprotsendi nii ülikonservatiivse Teepartei toetajad, evangelistid kui partei liberaalsed liikmed.

Küsitlus viidi läbi 16.- 21. aprillini 1353 registreeritud valija hulgas.

USA presidendivalimised peetakse 2016. aasta novembri esimesel teisipäeval. Ametisoleva presidendi Barack Obama ametiaeg lõpeb 2017. aasta 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles