Amnesty kritiseeris Tšehhit roma laste diskrimineerimise pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romade perekond Rumeenia slummis.
Romade perekond Rumeenia slummis. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris Tšehhit täna roma laste rassilises diskrimineerimises riigi koolisüsteemis.

Roma lapsed peavad iga päev läbi elama diskrimineerimist ja segregatsiooni Tšehhi valitsuse suutmatuse tõttu tegelda juurdunud eelarvamustega riigi haridussüsteemis, teatas Amnesty International oma raportis.

«Nimetame asju õigete nimedega, see on puhas rassism,» ütles Amnesty peasekretär Salil Shetty.

«Roma lapsed peavad tavakoolides õppima romadele mõeldud klassides, hoonetes ja koolides ning kohati pannakse nad kerge vaimse puudega lastele mõeldud koolidesse,» seisis Amnesty raportis, kus toodi välja ka tõik, et umbes kolmandik erivajadustega laste koolide õpilastest on romad.

Mustlaslapsed, kes käivad segakoolides, peavad kogema kiusamist, lisati uuringus.

Tšehhis elab umbes 250 000 - 300 000 romat, kuid 2011. aasta rahvaloendusel määratles ennast romana ainult 5000 inimest ning 7000 sõnul olid nad nii tšehhi kui roma päritolu.

Tšehhi haridusministeerium sõnul on nad koostanud programmi romade paremaks integreerimiseks riigi koolides. Amnesty sõnul pole valitsus aga täpsustanud, kuidas välja pakutud kava ellu hakatakse viima ning andnud selleks ühtegi tähtaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles