Suurbritannia saadab Vahemerele sõjalaevu ja helikoptereid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotleja hoiab käes laevukest, mil kirjas  itaalia keeles «Liiga palju surmasid: see ei ole hea».
Varjupaigataotleja hoiab käes laevukest, mil kirjas itaalia keeles «Liiga palju surmasid: see ei ole hea». Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron ütles täna, et Ühendkuningriik kavatseb saata Vahemerele immigrante ning inimsmugeldajaid otsima sõjalaevu, helikoptereid ja päästekomandosid.

Cameroni sõnul pakub Suurbritannia oma abi ainult tingimusel, et põgenikel pole automaatselt õigust taotleda asüüli Suurbritannias ning toimetatakse lähimasse riiki, kõige tõenäolisemalt Itaaliasse.

Cameron, kelle jaoks immigratsioon on tulevastel valimistel üheks võtmeküsimuseks, pakkus päästeoperatsioonideks kuningliku mereväe lipulaeva HMS Bulwark, kolme helikopterit ning kahte patrulllaeva.

Üheks Euroopa Liidu neljapäevase erakorralise ülemkogu peateemaks on "süstemaatiline tegevus, et tuvastada, hõivata ja hävitada aluseid, mis võivad langeda inimsmugeldajate kätte".

EL-i valitsused lepivad ka eeldatavasti kokku ühenduse patrullimissioonide Triton ning Poseidon eelarvete kahekordistamises.

Kriitikute hinnangul pole EL-i sõjaline algatus smugeldajate vastaseks võitluseks teostatav ilma ÜRO mandaadita.

Ülemkogu loodab käivitada pilootprojekti, millega asutatakse teistesse liikmesriikidesse vabatahtlikkuse alusel vähemalt 5000 pagulast. Dublini regulatsioone, mille kohaselt vastutab varjupaigataotleja eest riik, kuhu põgenik Euroopa Liidus esimesena sisenes, praegu siiski muutma ei hakata, kuid see küsimus võib tõusta tulevikus, sõnas anonüümsust palunud EL-i ametnik.

Süüria ja Iraagi sõjad ning ebakindlus Aafrikas on vallandunud üle Vahemere Euroopasse põgenikevoo, mida hinnatakse Teise maailmasõja järgse perioodi suurimaks.

Möödunud aastal registreeriti piirkonnas 278.000 ebaseaduslikku EL-i piiri ületamist ning umbes 3000 inimest hukkus teel Euroopasse.

Sel aastal on aga põgenike massid veelgi suurenenud, tänavu on mereteel hukkunud hinnanguliselt juba 2500 inimest. Põgenike suurima surve alla on sattunud Malta, Kreeka ja Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles