Poola nõuab Venemaalt lennukirususid tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast katastroofi tehtud foto.
Pärast katastroofi tehtud foto. Foto: SCANPIX

Poola teatas, et tahab Venemaalt tagasi nende presidendi Lech Kaczynski ja 95 tema kaassõitjaga 10. aprillil Smolenski lähedal alla kukkunud lennuki rususid.


«Me loodame lennuki rusude tagastamist võimalikult väikese viivitusega,» vahendas justiitsminister Krzysztof Kwiatkowski sõnu uudistevõrk AFP. «Vastavalt rahvusvahelisele õigusele on Poola riik selle lennuki ja sellest pärast katastroofi järgi jäänu omanik.»

Kwiatkowski sõnul pole need rusud mitte ainult asitõend, vaid ka tekitavad tugevaid emotsioone surmasaanute lähedastes.

«Jääb üks võtmeküsimus: kas Vene uurijad tahavad vrakki uuesti uurida?» lausus minister. «Kui Vene poolele on vraki kaitsmine nii keerukas, võime need kohustused kiirelt üle võtta, loomulikult pärast rusude ülevõtmist ja Poolasse toomist.»

Poola meedia ning opositsioon eesotsas hukkunud presidendi venna Jaroslaw Kaczynskiga on hurjutanud Vene võime selle eest, et nood pole suutnud rususid ilmastiku ja suveniirijahtijate eest kaitsta. Ajakirjanduse teatel ei suutnud venelased katastroofipaika sulgeda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles