EL lubab Vahemere inimkaubitsejad ja nende laevad sihikule võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu juhid otsustasid neljapäeval tugevdada võitlust inimkaubitsejatega, kes veavad üle Vahemere Euroopasse põgenikke ning võtta sihikule nende laevad.

«Inimelude päästmine ei tähenda ainult hättasattunute aitamist merel, vaid ka smugeldajate peatamist,» ütles Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk neljapäeva õhtul pärast tippkohtumist antud pressikonverentsil.

Ülemkogu järel tehtud avalduses soovivad riigipead ja valitsusjuhid koordineeritud tegevust inimkaubitsejate võrgustike purustamiseks, nende varade kättesaamiseks ja süüdlaste kohtu ette toomiseks.

«Liidrid palusid Euroopa Liidu välispoliitikajuhil esitada tegevuskavad smugeldajate laevade tabamiseks ja hävitamiseks enne, kui need võetakse kasutusse,» rääkis Tusk. Laevade kahjutuks tegemine ning võimalik Euroopa Liidu tsiviil-militaaroperatsioon peavad jääma siiski rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste raamesse, rõhutas Tusk.

Samuti plaanib EL võitluses smugeldajatega suurendada Europoli rolli ning paigutada kolmandatesse riikidesse oma immigratsiooniametnikud, rääkis ülemkogu president.

Ülemkogu soovib Europolilt ka smugeldajate poolt immigrantide ligimeelitamiseks internetti üles pandud reklaamide leidmist ja mahavõtmist.

Neljapäeva õhtul peeti Brüsselis Euroopa Liidu erakorraline ülemkogu, millel valitsusjuhid arutasid võimalusi Vahemere lõunakaldalt lähtuva illegaalse immigratsiooni peatamiseks ja põgenike hukkumise ärahoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles