Soome kaitsevägi värbab Somaalia rannikule somaallasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra sõjaväelased, kes osalevad piraadijahioperatsioonil NATO egiidi all.
Norra sõjaväelased, kes osalevad piraadijahioperatsioonil NATO egiidi all. Foto: SCANPIX

Soome kaitsevägi kavatseb värvata nende riigis elavaid somaallasi nende sünnimaa ranniku lähedal aset leidvale ELi piraadimissioonile EUFOR Atalanta, teatab uudistevõrk YLE.


Lisaks keeleoskusele peavad somaallased olema läbinud sõjalise väljaõppe ja relvatreeningu. Soome kaitsejõud plaanivad neid rakendada tõlkidena.

«Tõlkide roll on äärmiselt tähtis. Suur hulk konflikte ja probleeme tuleneb keele tõttu tekkivatest vääritimõistmistest,» rääkis kaitsejõudude esindaja Joni Lindeman. «Tõlk saab keeleprobleemid ületada ja suurendada rühma ohutust.»

Somaallaste Liiga avaldas veendumust, et neile kohtadele kandideerijaid leidub. Tänavu on sõjalisel väljaõppel osalenud sadakond Soomes elavat somaallast.

Põhjanaabrid otsustasid hiljuti saata piraadioperatsioonile miinilaeva Pohjanmaa koos meeskonnaga. Nii Eesti kui ka lõunanaabrid lätlased plaanivad lähiajal Atalantale minekut. Eesti plaanib saata laevakaitsemeeskonna Saksa sõjaväe alusele ja Läti Prantsuse omale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles