Ahmadinejad: kapitalistid on maailma vaesuses süüdi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi arvates on miljonite inimeste vaesuse põhjustajateks kapitalism ja rahvusvahelised suurfirmad.

Ahmadinejad esines selle nädala teisipäeval ÜRO istungil kõnega, milles ta nõudis USA ja teiste lääneriikide kontrolli alla olevate rahvusvaheliste organisatsioonide põhjalikku reformimist, edastab Helsingin Sanomat.

«Arvan, et kapitalistlik maailmakord ja hegemoonia on lõppsirgele jõudnud. Selle tõttu on õige aeg maailmapilti muuta,» lausus Iraani president.  

Samas ei maininud Ahmadinejad mitte sõnagi ÜRO aastatuhande vaesuse vähendamise eesmärkide kohta, mis oli selle tippkohtumise põhiteema.

Ahmadinejadi seisukohavõtule reageeris kiiresti Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes oma sõnavõtus rõhutas, et majandusliku jõukuse toovad eelkõige tugev valitsus ja õitsev kapitalism.

«Iga riik peab ise oma majandust arendama. Ilma majanduskasvuta ei ole võimalik vaesusest ja näljast välja rabeleda,» sõnas Merkel.

Briti heategevusorganisatsiooni Oxfami esindaja tegi märkuse, et Merkel ei avalikustanud, kuidas Saksamaa plaanib vaesemaid riike aidata, et maailmas rohkem stabiilsust luua.

Kolm päeva kestnud ÜRO tippkohtumine lõppes eile.  

ÜRO Millennium Development Goals kohtumisel osalenud umbes 140 tipp-poliitikut diskuteerisid teemadel, kuidas vähendada järgmise viie aasta jooksul kogu maailmas vaesust, nälga ja haigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles