Läti kaitseminister arutas USAs võimalust Stingereid osta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjekompleks Stinger.
Õhutõrjekompleks Stinger. Foto: Postimees.ee

Läti kaitseminister Raimonds Vējonis arutas oma visiidi ajal USAsse muu hulgas võimalikku õhutõrjerakettide Stinger ostu, teatas reedel BNS-ile kaitseministeerium.

Vējonis kohtus neljapäeval USA asekaitseministri Bob Worki, abivälisministri Victoria Nulandi ja riikliku julgeolekunõukogu Euroopa asjade direktori Charles Kupchaniga, et arutada julgeolekuolukorda Euroopas ja Ühendriikide vägede kohalolekut Lätis ja teistes Balti riikides.

Vējonis tänas Ühendriike järjekindla abi eest Läti iseseisvuse tagamisel ning rõhutas USA vägede kohaloleku tähtsust piirkondliku julgeoleku tagamisel. «Olukorras, kus Venemaa prognoosimatus kasvab, on tähtis, et NATO viiks läbi veenvat ennetuspoliitikat, ning USA sõdurid Baltimaades mängivad selles märkimisväärset rolli,» lausus ta.

Work rõhutas, et USA on selgelt kinnitanud oma otsusekindlust NATO liitlaste kollektiivse julgeoleku tagamisel. «Kõik liitlased, suured või väiksed, on võrdsed ning neil on õigus Washingtoni leppe artikkel 5-ga ette nähtud kollektiivkaitsele,» ütles ta, korduvalt kinnitades USA valmisolekut tagada oma vägede kohalolek Lätis.

Vējonis teavitas ameeriklasi Läti kavast viia oma kaitsekulutused kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust juba aastaks 2018.

Kohtumisel olid kõne all ka Läti võimalused hankida erinevaid relvasüsteeme, seal hulgas Stingereid. Vējonis rõhutas vajadust saada need relvad võimalikult ruttu, et parandada Läti kaitseväe lahinguvõimet ja suutlikkust reageerida ohtudele.

Veel arutati piirijulgeoleku küsimusi, mis on muutunud aktuaalsemaks seoses Venemaa agressiooniga Ukrainas. Kaitseminister teavitas Ühendriike Läti valitsuse otsusekindlusest tugevdada sisejulgeolekut, keskendudes seejuures eriti piirikaitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles