Meri konverentsilt: Vene propagandas kõlab järjest enam sõjanoote

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Luik
Jüri Luik Foto: Albert Truuväärt

Kui varem tegeles Venemaa segaduse propagandaga, siis nüüd on nad alustanud sõttamineku propagandat ja see on väga hirmutav, tunnistas täna Lennart Meri konverentsil esinedes Peter Pomerantsev, hiljuti eesti keeleski ilmunud raamatu «Tõde ei ole olemas ja kõik on võimalik» autor.

Vene juurtega ajakirjanik ja teleprodutsent Pomerantsev esines paneeldiskussioonil teemal «Narratiivide jõud: võitmatu sõda tõe pärast?».

Sarnast muret väljendas samas arutelus ka meie praegune Moskva-suursaadik Jüri Luik. «Üks äärmiselt murettekitav narratiiv, mida Vene propagandas järjest enam kasutatakse, on sõja narratiiv,» tunnistas ta. «Pole selget vaenlast, aga sa lihtsalt tunned õhust, et Moskvas on sõjalaadne olukord. Isegi tavainimesed tulevad minu juurde ja küsivad sosinal, kas sõda on tulekul.»

Luige hinnangul juurutatakse Vene propagandas kolme teemat. Neist üks on vene rahvas kui igavene ohver – nii tsaari, Nõukogude Liidu kui hilisemal ajal. Teine on see, et inimestes tekitatakse kangelaslikku tunnet, et nüüd on erilise riski ajastu, ning koos sellega on ka ühiskond väga militariseeritud. Kolmanda aspektina kujutatakse end rahusobitajana: juhuks, kui lääs oleks valmis järgmiseks kokkuleppeks.

«Ma ei karda Putini intelligentsi, vaid idiootsust. Seda, mis juhtub, kui ta kogemata sõtta koperdab.»

Probleemile lahenduse otsimisel soovitas Luik vaadata stereotüüpe, mida Vene propaganda pruugib viha- ja ohvritunde tekitamiseks: «Me peaksime nendega otsekoheselt tegelema.»

Ühe näitena tõi ta välja Jossif Stalini läbiva heroiseerimise Vene meedias. Teine on laiemalt kommunism, mida pole selgelt ja ühemõtteliselt hukka mõistetud ei Venemaal ega ka läänes.

Lisaks soovitas Luik, et Euroopa peaks olema rõhutatult ameerikameelne. «Me peaksime rõhutama Euroopa-USA suhet,» sõnas ta.

Leon Aron, Jüri Luik, Linas Linkevičius ja Peter Pomerantsev paneelil «Narratiivide jõud: võitmatu sõda tõe pärast?». Foto:
Leon Aron, Jüri Luik, Linas Linkevičius ja Peter Pomerantsev paneelil «Narratiivide jõud: võitmatu sõda tõe pärast?». Foto: Foto: Albert Truuväärt


Leedu välisminister Linas Linkevičius, kes sarnaselt Luigele on olnud oma riigi suursaadik NATO juures, ütles n-ö narratiivide sõja kohta: «Meil on võitmise potentsiaal, aga me kaotame.»

«On aeg nimetada Russia Today Russia Yesterdayks,» kutsus Linkevičius üles.

Küsimuste ja kommentaaride voorus avaldas Leedu endine peaminister Andrius Kubilius arvamust, et Putini kavaluse kiitmise asemel tuleks teda hinnata tema tegevuse tulemuste järgi, mille seas on näiteks Ukrainast venevastase riigi tegemine. «Kui Putin on nii tark kui te räägite, siis kas tema tegevuse tulemused sellele osutavad?» päris ta.

Pomerantsev vastas sellele aga märkusega: «Ma ei karda Putini intelligentsi, vaid idiootsust. Seda, mis juhtub, kui ta kogemata sõtta koperdab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles