Siemens lubab tööd elu lõpuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siemens AG administratiivhoone Münchenis.
Siemens AG administratiivhoone Münchenis. Foto: AP / Scanpix.

Siemens sõlmis oma Saksa töötajatega ebatavalise lepingu: nende töökohad on tagatud määramatuks ajaks.

Tööstusgrupp teatas, et leppis töölisnõukogu ja ametiühinguga IG Metall kokku, et 128 000-pealise Saksa personali suhtes ei rakendata sunniviisilisi koondamisi.

Selline liigutus on üllatav isegi Saksamaa kohta, kus töötajate ja juhtide vahel küll alati üsna hubased suhted on valitsenud.

Kölni majandusuuringute instituudi ametiühingute ekspert Hagen Lesch ütles: «Midagi sellist ei ole ma veel elu sees kuulnud.»

Ta lisas samas: «Ma ei usu, et see majanduslikus mõttes mõistlik oleks. Kuidas kavatseb Siemens blokeerida ametiühingute kõrgeid palganõudmisi, kui võimalust koondamistega ähvardada enam pole?»

Töökohtade garantiisid on inimestele andnud ka teised tööstusettevõtted, näiteks autotootjad, kuid siiski on ka pikim garantii – Daimleri Sindelfingeni tehases – piiratud 10 aastaga.

Siemensi lepe peegeldab Saksamaal majanduskriisi käigus kasutatud «inimsõbralikku» strateegiat. Koondamisi välditi, selle asemel rakendati erinevaid paindlikkust pakkuvaid võtteid.

Ametiühingu IG Metall esindaja Dieter Scheitor nimetas lepet «oluliseks signaaliks nii töötajatele kui Saksa äriringkondadele».

«Juhtide ja töötajate suhted on finantskriisi kuumusele vastu pidanud. Mõlemad pooled on osutunud väga paindlikuks,» ütles ta.

Nagu ka teised Saksa tööstusettevõtted, hoidis Siemens sügavale majanduslangusele vaatamata oma kohalikud töötajad alles. Koondamiste asemel käivitati riigi abiga lühendatud tööpäevade skeem ja teisigi meetmeid, mida juba buumiajal valmis mõeldi.

Siemensi tegevjuht Peter Löscher ütles, et tehing rõhutab nende kui tööandjate vastutust: «See tähendab selget ja siduvat lubadust, et me ei jäta Saksamaad hätta.»

Samal ajal on Saksa ametiühingud asunud majanduse taastudes taas palgatõusu nõudma – mida viimased kümme aastat tehtud ei ole. Sel nädalal korraldas IG Metall hoiatusstreike, nõudes 6-protsendilist palgalisa 85 000 rauatöölisele.

Siemensi lepingus on küll ka üks möödahiilimisvõimalus. Nimelt võib kumbki osapool lepingu 2013. aasta suvel lõpetada. Siemensile endale läheks aga selline liigutus streikide näol ilmselt liiga palju maksma.

Lepingus on ka punkt, et töölisnõukogule antakse teada, kui Siemens kavatseb müüa mõne osa oma ärist. Sisuliselt on töölistel seega ostja valiku suhtes sõna sekka öelda.

Nii Siemens kui ka mõned teised tööstusettevõtted on varemgi müügiasjus töölistega konsulteerinud, kuid IG Metall ütles, et seekord on need õigused esmakordselt ka paberile pandud.

CopyrightThe Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles