Galerii: pensioniea tõstmine tõi prantslased taas tänavatele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimuvad Prantsusmaa linnades meeleavaldused, mis seisavad vastu president Nicolas Sarkozy kavale tõsta pensioniiga 60 aastalt järkjärgult 62-le.

Viimati tõi vastuoluline pensionireform prantslased meelt avaldama kahe nädala eest, kui tänavatele tuli üle miljoni inimese. Nüüd ootavad ametiühingud, et streigiga ühineb veelgi rohkem inimesi. Meeleavalduste tõttu on häiritud ühistranspordiliiklus, suletud on ka koolid ja postkontorid, vahendas uudisteagentuur AFP. 

Eelnõu on juba heaks kiitnud Prantsuse parlamendi alamkoda, kus kava toetas 29 rahvusassamblee saadikut ja selle vastu oli 233 rahvaesindajat. Eelnõu peab heaks kiitma ka senat, mis asub seda arutama 5. oktoobril.

Presidendi sõnul on pensionisüsteemi reformid osa püüdest vähendada Prantsusmaa suurt eelarvedefitsiiti. Valitsus loodab sel moel säästa 70 miljardit eurot (ligi 1,1 triljonit krooni) aastaks 2030.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles