Läti kulutab päevaga kaks miljonit latti rohkem kui teenib

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Läti eelarvedefitsiit on jätkuvalt väga kõrge ning iga päev kulutab see riik kaks miljonit latti (umbes 44 miljonit krooni) rohkem kui ta teenib, tunnistas lõunanaabrite peaminister Valdis Dombrovskis intervjuus ajalehele Latvijas Aviže.


Intervjuud vahendanud uudistevõrk LETA kirjutas, et tulumaksu on Läti kogunud tänavu oodatust pisut rohkem ehk 101,5 protsenti planeeritud summast. Samas märkis Dombrovskis riigi majandusolukorda iseloomustades, et sotsiaaleelarve defitsiit on 270 miljoni lati ümbruses (ligi kuus miljardit krooni).

Peaministri hinnangul kulutatakse Lätis jätkuvalt paljudes kohtades hooletult raha. Ta tõi näiteks kümne miljoni lati (rohkem kui 220 miljoni krooni) suuruse ülemaksmise, mis suudeti hiljuti ära hoida Riia kiirabiteenistuses. Dombrovskis märkis ära ka paradoksi, et haiglad nõuavad oma administratiivkuludeks riigilt rohkem raha, kuid kui räägitakse ülevaadetest nende summade kasutamise kohta, meenutavad hospidalid, et nad on eraettevõtted, mille tegevusse ei tohi sekkuda.

2012. aastaks tahab Läti oma eelarvedefitsiidi viia kolme protsendini sisemajanduse kogutoodangust, mis vastaks siis Maastrichti kriteeriumitele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles