Nepali maavärin mõjutab kaheksa miljoni inimese elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katmandu pärast maavärinat
Katmandu pärast maavärinat Foto: SCANPIX

ÜRO teatel mõjutab Nepalis möödunud nädalal toimunud maavärin kaheksa miljoni inimese elu ning 1,4 miljonit inimest vajab kohest toiduabi.

Nepali valitsuse ja rahvusvaheliste abiorganisatsioonide teatel on ohvrite arv kerkinud üle 4300 inimese, edastab BBC.  

Nepali siseministeeriumi esindaja Laxmi Prasada Dhakali teatel on kannatad saanuid rohkem umbes 8000.

«Meie andmetel mõjutab maavärin 39 Nepali piirkonnas elavat kaheksat miljonit inimest. Nende seas on üle kahe miljoni inimese, kes on kõige enam kannatada saanud 11 piirkonnas,» seisab ÜRO teates.

Esimesed rahvusvahelised abisaadetised on juba Nepali katastroofialale jõudnud, kuid ikka on veel puudus meditsiinilistest abivahenditest, toidust ja laibakottidest.

Nepalis ja naaberriikides on täheldatud maavärina järeltõukeid. Pealinna Katmandus ööbisid inimesed juba kolmandat ööd väljas, kuna kardeti järeltõukeid.

Nii pealinnas kui veel mitmetes piirkondades on puudus puhtast joogiveest ja toidust ning puudub ka elekter. Nepali arstid koostöös rahvusvaheliste abiorganisatsioonide arstidega valmistuvad selleks, et võib puhkeda epideemia.

Nepali viimase 81 aasta kõige võimsam maavärin tekitas Džomolungmal lumelaviini, mille tõttu hukkus 18 mägironijat. Tegemist on maailma kõrgeima mäe piirkonnas aset leidnud suurima katastroofiga.

Rohkem kui 200  inimest jäi laviini tõttu mäele lõksu, kuid helikopterid on neid ära transportimas. Eilsetel andmetel päästeti 60 mägironijat.

Nepali sõjavägi ja politseiüksused viivad katastroofialal läbi pääste-ja otsimisoperatsioone. Nüüdseks onmaavärinast möödunud rohkem kui 50 tundi, kuid seni leitakse kokku varisenud majadest ellujäänuid.

Nepali haiglad ei suuda nii paljude abivajajatega korraga tegeleda ning esmajoones ravitakse kõige raskemalt kannatanuid. Rahvusvahelised abiorganisatsioonid hakkavad sel nädalal püstitama välihaiglaid.

Nepal palus teistelt riikidelt abi nii toidu, ravimite, meditsiinipersonali kui ka päästemeeskondade näol ning mitmed riigid on katastroofipiirkonnas oma abiga juba kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles