Kadri Liigi hinnangul on USA Venemaa probleemile ärganud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Liik
Kadri Liik Foto: Peeter Langovits

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse (RKK) juhataja Kadri Liik leiab, et Gruusia sõda muutis pöördumatult maailma suhtumist Venemaasse ja ka Ühendriigid on probleemist aru saanud, vahendas pühapäeval Soome uudisteagentuur STT.

Tema sõnul oli Gruusia ründamine Venemaa naabritele sama, mis Ühendriikidele 11. septembri terrorirünnakud.



«Gruusia konflikt sunnib kõiki Venemaa naabreid üle vaatama oma julgeolekuolukorra ja -plaanid,» ütles Liik.



Kriisil on muidugi naabermaadest kaugemale ulatuvaid mõjusid, sealhulgas ka Ühendriikidele.



«Usun, et suur osa kujutluspiltidest on kadunud. Ühendriigid on nagu kuningas Theoden «Sõrmuste isandast», kes on viimaks needusest ärganud ja näeb maailma selgelt,» kirjeldas Liik.



Tema arvates põeb lääs parajasti süümepiinu, et ei võtnud tõsiselt Gruusia hoiatusi Venemaa tegevuse kohta. Samasugused märgid olid õhus ka enne 11. septembri terrorirünnakuid aastal 2001.



«Ühendriikide lennukoolides oli moslemeid, kes soovisid õppida lendama, kuid keda üldsegi ei huvitanud maandumise õppimine. Lääs sulges silmad ja teeskles, et kõik sujub, kuigi tõelisus oli hoopis midagi muud,» rääkis Liik.



Ta ei pea siiski tõenäoliseks, et järgmisena tungiksid venelased Baltikumi.



«On seda ju siingi nähtud, mida Kreml suudab vene vähemuse kaudu provotseerida. Ei maksa oletada, et Venemaa siin ei tegutseks, kuid traditsioonilise sõjaga see vaevalt siiski NATO riikidele kallale tuleb,» ütleb Liik viidates eelmise aasta pronksiöödele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles