Obama: politsei ja mustanahaliste häirivaid vahejuhtumeid on ülearu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestija Baltimore'is plakatiga «kogu süsteem on pagana süüdi».
Protestija Baltimore'is plakatiga «kogu süsteem on pagana süüdi». Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles teisipäeval, et riigis esineb liiga palju häirivaid vägivallajuhtumeid politsei ja mustanahaliste kodanike vahel, nimetades toimuvat aeglaselt veerevaks kriisiks.

President ütles samas, et protestijate arutul vägivallal ja rüüstamisel ei ole mingit õigustust.

Baltimore'is puhkesid esmaspäeval 25-aastase afroameeriklase Freddy Gray matuste järel vihased politseivägivalla vastased protestid, mille käigus lõhuti autosid, rüüstati poode ja loobiti korrakaitsjaid kivide ja pudelitega. Viga sai vähemalt 15 politseinikku ning vahistati 200 meeleavaldajat.

Tänaval kinni peetud mustanahaline Gray suri politseiautos saadud selgroovigastuse tagajärjel. Seni pole selge, mille pärast mees üldse vahistati ja mis autos juhtus, ent kuus politseinikku on juhtunuga seoses ajutiselt ametist kõrvaldatud. Algatatud on juurdlus.

Vastuseks vägivallale otsustas Marylandi osariigi kuberner saata Baltimore'i rahvuskaardi. Linnas patrullib praegu ligi 2000 rahvuskaardi sõdurit ning üle 1000 õiguskaitseametniku täidab teenistusülesandeid.

Teisipäeval on jätkunud protestimarsid ja sporaadilised kokkupõrked, ent esialgu ei ole märke läinudöise märuli võimalikust kordumisest.

Obama sõnul tuleks Baltimore'is ärisid röövinud, hooneid ja autosid põletanud isikuid kohelda kurjategijatena. «Nad ei protesti, ei esine seisukohavõtuga, vaid varastavad.»

«Sellisele vägivallale, mida me eile nägime, puudub õigustus. See on kontraproduktiivne,» lausus riigipea.

Obama sõnul juhtisid rüüstajad tähelepanu kõrvale rahumeelsetelt protestidelt, mis keskendusid õigustatud murele võimaluse üle, et meie seadusi ei ole rakendatud samaväärselt härra Gray suhtes ning aruandekohustusest ei saa mööda hiilida.

«Me oleme näinud liiga paljusid juhtumeid, mille puhul politseinikud käituvad peamiselt afroameeriklastest isikutega, kes on sageli vaesed, häirivaid küsimusi tekitavatel viisidel. Sellised juhtumeid näeme juba kord nädalas,» lausus Obama. «Meie politsei peab tegelema sisekaemusega.»

Samuti peavad presidendi hinnangul sisekaemusega tegelema kogukonnad.

Obama väitel ei ole tegemist uue nähtusega, ent mobiiltelefonide ja sotsiaalmeedia tõttu on teadlikkus politseivägivallast tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles