Ööhuntide juht: russofoobia ei lõppe hästi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Zaldostanov (keskel) koos Öö Huntide liikmetega Brestis
Alexander Zaldostanov (keskel) koos Öö Huntide liikmetega Brestis Foto: SCANPIX

Venemaa rahvusmeelse mootorrattaklubi Ööhundid juht Aleksander Zaldostanov andis Valgevenes Brestis intervjuu uudisteagentuurile TASS öeldes, et russofoobiline suhtumine Euroopas ei saa lõppeda hästi.

Ööhundid tõusid meedia vaatevälja oma plaaniga sõita läbi Euroopa Saksamaale Berliini tähistama 70 aasta möödumist natsi-Saksamaa alistamist Teises maailmasõjas ning nõukogude Punaarmee rolli selles.

Poola teatas, et ta ei luba äärmusrahvuslikke «hunte» läbi oma riigi sõita ja venelased peeti esmaspäeval Valgevene-Poola piiril kinni.

Eile tegi TASS intervjuu Zaldostanoviga, kes kinnitas, et hoolimata Poola piiril saadud tagasilöögist ei anna nad alla ning otsivad teisi võimalusi Berliini jõudmiseks.

«Ma ei paljasta detaile, kuid me kavatseme teekonda jätkata ning õigel ajal Berliini jõuda,» teatas juht Brestis esinedes.

Ööhuntide esindaja sõnul on nad kaalunud liikumist läbi Soome.

Soome piirivalve juht, kindralleitnant Jaakko Ritola sõnas väljaandele Ilta-Sanomat, et Ööhuntide liikumist jälgitakse ning vajadusel peetakse nad kinni.

«Kui need mootorratturid saabuvad Soome piirile, siis kontrollitakse neid põhjalikult vastavalt Schengeni alal kehtestatud reeglitele,» teatas Ritola.

Zaldostanovi arvates on eurooplaste suhtumine nendesse absurdse maiguga ning nende eesmärgiks ei ole hirmu külvamine.

«Tegemist on russofoobiaga, mis ei saa hästi lõppeda. Peame end varjama nagu kurjategijad. See ei ole normaalne,» lisas Zaldostanov.

Venemaa suursaadik Poolas Sergei Andrejev mõistis hukka Poola otsuse Ööhunte riiki mitte lubada. Andrejevi sõnul võib see samm tuua kaas Venemaa ja Poola suhete halvenemise.

«Poolal ei olnud sellise otsuse kohta põhjendusi. Me ei saa aru, mida Poola sellega saavutada tahtis. Sellised ebadiplomaatilised sammud võivad kahe riigi vahelisi suhteid mõjutada,» teatas Venemaa suursaadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles