Vene mehitamata kosmosesüstik pöörleb juhitamatult ringi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Progress vaadatuna Rahvusvahelisest kosmosejaamast.
Progress vaadatuna Rahvusvahelisest kosmosejaamast. Foto: SCANPIX

Nimetu allika teatel on Vene kosmosekeskus kaotanud igasuguse kontrolli eile startinud mehitamata süstiku üle ning see kihutab Maa atmosfääri poole, kirjutab uudisteagentuur AP.

Mis probleemi põhjustas pole selge, aga on teada, et kontroll süstiku üle kaotati peagi pärast seda, kui see kanderaketist eraldus. Praegu pöörleb see lisaks veel ka ümber oma telje, mis teeb kontakti saavutamise veelgi raskemaks.

Süstik Progress pidi viima kütust, toitu, vett ja muid varusid Rahvusvahelisele kosmosejaamale (ISS). Varustust on meeskonnal Roskosmose teatel praegu siiski piisavalt, et ka ilma uue saadetiseta hakkama saada. 

Lennujuhitimiskeskuse teatel on Progress miskipärast valel orbiidil. Katsed sellega taas kontakti saavutada on seni läbi kukkunud. Kui see ei õnnestugi, saab süstikul peagi kütus otsa ja see kukub tõenäoliselt Maa atmosfääri.

Ilmselt põleb suurem osa sellest lihtsalt atmosfääris ära ja kui mõni jupp maapinnale jõuab, kukub see ookeani või kuskile tühermaale. Kindlat kukkumispaika aga praegu ennustada ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles