ELi kohus: veredoonorikeeld geidele võib olla õigustatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres saab doonoritelkides verd loovutada 24. ja 25. augustil kella 12-18 ning 26. augustil kell 11-17.
Rakveres saab doonoritelkides verd loovutada 24. ja 25. augustil kella 12-18 ning 26. augustil kell 11-17. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Liidu kõrgeim kohtuinstants otsustas täna, et HIV vastu võitlemiseks homoseksuaalsetele meestele kehtestatud veredoonoriks hakkamise keeld on õigustatav ainult tingimusel, kui tõestatakse, et see on parim viis terviseriskide piiramiseks.

Kohus menetles juhtumit aastast 2009, kui üks Strasbourg'i mees esitas hagi doonorikeelu vastu.

Alates aastast 1983 Prantsusmaal kehtinud keeld võib olla vastuolus ELi põhimõttega «mitte diskrimineerida seksuaalse orientatsiooni järgi», otsustas Euroopa Kohus.

Homoseksuaalsetele meestele kehtestatud veredoonorluskeeld «võib olla õigustatud, arvestades (ELi) liikmesriigis valitsevat olukorda», teatas kohus.

«Tuleb tuvastada, kas need isikud (geid) nakatuvad tõsistesse haigustesse, nagu näiteks HI-viirusesse, kergemini, ja puuduvad mis tahes efektiivsed tuvastamismeetodid või vähem koormavad meetodid kõrgetasemelise tervisekaitse tagamiseks.»

Kui uued tuvastamismeetodid tagavad, et kõik annetatud veri on nakkushaigustest puhas, siis selline keeld ei pruugi olla vajalik, otsustas kohus.

Suurbritannias tühistati keeld homoseksuaalsetele meestele 2011. aastal ning USAs 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles