Soome ekspresident Ahtisaari kohtus Moskvas Putiniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Ahtisaari, Kofi Annan ja Jimmy Carter kohtumas Vladimir Putiniga.
Marti Ahtisaari, Kofi Annan ja Jimmy Carter kohtumas Vladimir Putiniga. Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS

Soome ekspresident Martti Ahtisaari kohtus kolmapäeval Moskvas Venemaa riigipea Vladimir Putiniga, teatas põhjanaabrite meedia.

«Tegemist oli sümpaatse üritusega, kohal viibis ka välisminister Sergei Lavrov,» ütles Ahtisaari.

Putin kohtus kolmapäeval endise ÜRO peasekretäri Kofi Annani juhitava vanematekogu esindajatega. Ahtisaari kuulub nõndanimetatud Elders rühma, mille liikmed on endised riigipead ja rahvusvaheliste organisatsioonide juhid, teiste seas Annan ja USA ekspresident Jimmy Carter.

Pressiteate kohaselt arutasid rühma liikmed Putiniga mitmeid rahvusvahelisi pingeid põhjustanud küsimusi.

Venemaa president märkis, et austab rühma aktiivset tegutsemist ning peab nende arvamusi ja vaateid ülimalt oluliseks.

Annan kinnitas ajakirjanikele, et on kohtumise üle väga rõõmus, sest konfliktide lahendamiseks on kõrgeimal tasemel dialoog möödapääsmatu.

Ahtisaari hinnangul oli tegemist avatud ja sõbralikus toonis keskusteluga, kus kõik osapooled rõhutasid muu hulgas Minski rahulepingu täitmise tähtsust.

Ahtisaari arvates on Soomel täita Ukrainas oluline roll ka seoses Ilkka Kanervaga, kes on Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee esimees ning toonitanud vajadust saata Ida-Ukrainasse rohkem vaatlejaid.

«See on oluline roll, sest ma usun, et Ukrainas läheb vaja lisavaatlejaid. Kuulduste järgi hakatakse ka Moskvas mõistma, et sinna on vaja rohkem vaatlejaid,» ütles Ahtisaari.

Varem päeval pidasid rühma liikmed eraldi kõnelusi Vene välisministri Sergei Lavroviga. Kohtuti ka Nõukogude Liidu viimase liidri Mihhail Gorbatšovi ja Venemaa endise peaministri Jevgeni Primakoviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles