Iraak pakub amnestiat väeosadest põgenenud sõduritele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid
Iraagi sõdurid Foto: SCANPIX

Iraagi peaminister Haider al-Abadi kuulutas neljapäeval välja amnestia sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) äärmuslaste eest põgenenud sõduritele, tingimusel, et oma väeosadesse naastakse 30 päeva jooksul.

Mitu Iraagi üksust pages ilma loata eelmise aasta juunis pealetungi alustanud IS-i võitlejate eest.

Paljud sõdurid vahetasid oma mundrid tavariiete vastu välja ning hülgasid oma varustuse, mille džihadistid endale võtsid ja omakorda valitsusvägede vastu kasutama hakkasid.

Amnestia kehtib neile, kes põgenesid, ei ilmunud oma väeosadesse või vigastasid ennast teenistusest pääsemiseks. See ei kehti aga neile, kes sooritasid rikkumisi, sealhulgas riigi julgeoleku vastu ning keda süüdistatakse korruptsioonis ning oma ametiseisundi kuritarvitamises.

Pole selge, kas amnestia kehtib ka nn fantoomsõduritele, kes on riigi palgal, kuid ei ilmu oma postile, andes vahel osa palgast oma ülematele.

Iraagi väed on alates suurtest kaotustest eelmisel aastal suutnud tänavu omakaitsevägede, USA-juhitud koalitsiooni ning Iraani toel vallutada sunniitlikult äärmusrühmituselt tagasi suuri territooriume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles