Hiina keelas mitteametlikud ilmaennustused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Peking võttis vastu seaduse: alates 1 maist on keelatud ilmaprognooside avaldamine kõigil peale ametliku meteoroloogiateenistuse. 

Valitsus põhjendab otsust vajadusega kaitsta avalikkust paanika eest, kui ilmastikuolud peaksid muutuma äärmuslikeks.

Uudis pälvis Hiina netikogukonnas juba laialdast vastukaja. «Kui su ema arvab, et läheb vihmale ja palub sul võtta vihmavari – kas ta saaks siis trahvi?» küsib üks anonüümne kasutaja. Teised toetavad kava: hiinlased polevat meteoroloogias eriti kodus ja valmis uskuma kõike, mida internetist loevad. Väidetavalt on valehäired tormide eest sel aastal juba paisanud segi paljude inimeste reisiplaanid.

Seaduserikkujaid ähvardab trahv ulatuses ligi 50 000 jüääni ehk 7000 eurot ja võimalik vangistus. Tegu ei ole esimese korraga, kui Hiina üritab kontrollida ilma kohta käivat infot. Eelmisel aastal keelas valitsus mobiilirakenduse, mis edastas Ameerika saatkonna infol põhinevat teavet Pekingi reostustaseme kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles