Venemaa jahib natsisümboolikat: löögi all on mängu- ja raamatupoed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa võimud on käivitanud kampaania, mille eesmärgiks on puhastada riik 9. mai võidupäevaks kogu natsisümboolikast.

Programmi käigus on tehtud reide nii  mänguasjakauplustesse kui antiigipoodidesse, mis müüvad ilmasõja aegseid esemeid. Olukorra teeb pikantseks asjaolu, et Natsi-Saksamaa ohvitserideks riietatud kujukesed on vene lelukauplustes minev kaup. Moskva kesklinnas endisest KGB peakorterist üle tee asuv Laste Keskpood sai juba võimudelt süüdistuse «vihkamise ja vaenu õhutamises» ning Nõukogude sõjaveteranide «väärikuse alandamises».

Raamatupoed on pidanud eemaldama müügilt teose, mis käsitleb ühe juudi perekonna teekonda läbi holokausti õuduste. Mõned asutused järgivad uusi korraldusi täht-tähelt: näiteks on Kamtšatkal hiljuti avatud Nõukogude muuseum katnud kleebistega kinni kõik haakristid – mis siis, et neid kujutatakse Punaarmee propagandaplakatitel, kus neid lömastavad Nõukogude sõdurisaapad.

Radikaalsed meetmed on tekitanud hämmastust ka venemaalastes endis. Kuu aega tagasi korraldatud veebiküsitlus näitas, et 65% rahvast ei toeta poodide vastu esitatud süüdistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles