Iraani minister: Teheran samastab Jeemeni julgeolekut enda omaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi võitlejad Jeemenis
Huthi võitlejad Jeemenis Foto: SCANPIX

Iraan samastab Jeemeni julgeolekut enda omaga, ütles asevälisminister Hossein Amir-Abdollahian laupäeval, mõistes hukka Saudi Araabia «avantüristlikud teod», edastas riigitelevisiooni veebilehekülg.

«Me samastame Jeemeni julgeolekut regiooni ja Iraani julgeolekuga. Me ei luba teistel avantüristlike tegude abil mängida meie ühise julgeolekuga,» tsiteeris riigitelevisioon Abdollahiani.

«Asjaolu, et Saudi Araabia keskendub Jeemeni-vastasele sõjale, tuleb kasuks üksnes sionistlikule režiimile ja terrorirühmitustele,» lausus islamivabariigi asevälisminister Iisraelile viidates.

Ta lisas, et Teheran toetab «Jeemeni-sisese dialoogi toimumist kohas, millega on nõus kõik Jeemeni osapooled ilma välise sekkumiseta».

Saudi Araabia ja selle liitlasi koondav Pärsia lahe Koostöönõukogu (GCC) nõuavad Jeemeni rahukõneluste pidamist Ar-Riyad'is.

Jeemenis puhkes märtsis relvakonflikt, milles on vastamisi riigi praegust presidenti Abedrabbo Mansour Hadit toetavad jõud ning šiiamässulised huthid ja neid toetavad ekspresidendile Ali Abdullah Saleh'le lojaalsed väed. Saudi Araabia alustas õhurünnakuid huthide vastu 26. märtsil. Ar-Riyadi juhitavasse koalitsiooni kuulub 10 riiki.

Iraan on tunnistanud huthide toetamist, ent eitanud nende relvastamist.

Jeemeni konflikt on toonud teravalt esile Lähis-Ida suurvõimude - šiiitliku Iraani ja sunniitliku Saudi Araabia - halvenevad suhted.

Teheran süüdistas teisipäeval Ar-Riyadi külma sõja taktikate käikulaskmises, kuna saudid heitsid Jeemenis lennukitelt lendlehti, milles hoiatati «Pärsia ekspansiooni» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles