Moskvas maeti ümber suurvürst Nikolai Romanovi säilmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskvas maeti laupäeval aupaukude saatel ümber suurvürst Nikolai Nikolajevitš Romanovi ja tema abikaasa suurvürstinna Anastassia Nikolajevna säilmed.

Aastatel 1613-1917 Venemaad valitsenud Romanovite dünastia liikmete säilmed toimetati Prantsusmaalt Venemaale 27. aprillil ning maeti ümber Moskvas asuvale sõjaväekalmistule.

«Vürst ja vürstinna on naasnud kodumaale ning nende nimed on omandamas väärikat kohta Vene ühiskondlikus mälus,» ütles riigiduuma spiiker Sergei Narõskin ümbermatmistseremoonial. «Võimatu on ülehinnata vürsti teeneid sõjaväelase ja riigitegelasena, Vene impeeriumi kõigi maa- ja merejõudude ülemjuhatajana.»

Narõškini sõnul muutus Nikolai Romanovi nimi Esimese maailmasõja ajal Vene sõdurite, kindralite, liitlaste ja vene ühiskonna jaoks sümboliks.

Moskva linnapea Sergei Sobjanin ütles, et tseremoonia oli järjekordne ajaloolise õigluse taastamise akt.

Suurvürst Nikolai Nikolajevitš Romanov juunior (1856-1929) oli tsaar Nikolai I pojapoeg. Esimese maailmasõja algul teenis ta Vene maa- ja mereväe ülemjuhatajana.

Nikolai Romanov suri 1929. aastal Prantsusmaal ja maeti Cannes'is asuvasse Püha Miikaeli katedraali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles