Soome tudengeid õhutatakse lõpetamisega mitte kiirustama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks diplomile ja raamatutarkusele on tööturul edukas olemiseks ka praktikakogemust vaja.
Lisaks diplomile ja raamatutarkusele on tööturul edukas olemiseks ka praktikakogemust vaja. Foto: SCANPIX

Soome tööturuasjatundjad õhutavad sealseid tudengeid õpingutega mitte kiirustama, vaid kõrgkooli kõrvalt põhjalikku tööpraktika kogemust omandama.

Nimelt toimub Soomes kõrgharitud tööjõu enneolematu ületootmine ning töö otsimisel on eelisseisus need noored, kel lisaks kõrgkoolipaberitele ka erialase praktika kogemused olemas, vahendab Yle.fi.

Ekspertide sõnul peaksid tudengid seega praktikale senisest rohkem rõhku panema ega lõpetama kõrgkooli enne, kui on õpingute raames ka arvestatava töökogemuse saanud.

See seisukoht on teravas vastuolus valitsuse poliitikaga, mis õhutab noori võimalikult kiiresti kõrgkooli läbima ja esimesel võimalusel tööle minema.

Praegu on Soomes tööta rekordiline arv kõrgharidusega inimesi, nimelt 35 000.

«Olulisemaks hakkab saama see, mida sa tegelikult teha oskad, mitte see, mida sa õppinud oled,» kommenteeris tööjõu vahendamisega tegeleva ettevõtte TalentGate esindaja Panu Hakala.

Ta lisas, et kõrgkooli heade hinnetega lõpetamisest on tööturul vähe kasu ning noored peaksid mõtlema hoopis sellele, kuidas end tööandjale paremini reklaamida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles