Prantsuse Rahvusrinne peatas Jean-Marie Le Peni liikmesuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen koos oma isa Jean-Marie Le Peniga 2014. aastal.
Marine Le Pen koos oma isa Jean-Marie Le Peniga 2014. aastal. Foto: ROBERT PRATTA/REUTERS

Prantsuse paremäärmuslik erakond Rahvusrinne peatas esmaspäeval distsiplinaaristungi järel kauaaegse juhi Jean-Marie Le Peni (86) liikmesuse erakonnas.

Rahvusrinde täitevbüroo otsustas peatada Le Peni liikmesuse, jäädes ootama erakonnasisest hääletust partei auesimehe positsiooni kaotamise kohta, mida Le Pen on alates 2011. aastast täitnud.

Erakond teatas avalduses, et enamik selle juhtkonnast toetab auesimehe koha kaotamist. Küsimus pannakse erakonnaliikmete seas hääletusele kolme kuu jooksul, seisis avalduses.

Le Pen ütles esmaspäeval partei täitevbüroo kohtumisele eelnenud erakonna nõupidamiselt lahkudes, et erakond on ta hüljanud. Ta lubas täitevbüroo kohtumisel mitte osaleda.

Rahvusrinde laiendatud poliitbüroo teatas enne esmaspäevast kohtumist, et ei kiida heaks Jean-Marie Le Peni märkusi, kinnitades ühtlasi usaldust tema tütre vastu, kindlustamaks, et miski ei juhiks erakonda kõrvale eesmärgilt tulla Prantsusmaa ja prantslaste huvides võimule.

Jean-Marie Le Pen on tekitanud tüli kõigile Rahvusrinde juhtfiguuridele pärast seda, kui ta 2011. aastal partei juhtimise oma tütrele Marine Le Penile üle andis.

Marine Le Pen on üritanud tuua immigrantidevastane partei välja poliitilise paaria staatusest ning kujundada sellest valijasõbralik alternatiiv 2017. aasta presidendivalimiste eel. Samal ajal on ta üritanud hoida Rahvusrinde fookust partei traditsioonilistel teemadel, nagu immigratsioon ja julgeolek, võttes sõna Prantsusmaa «islamiseerumise» vastu.

Le Pen vanem on viimasel ajal sattunud kriitika alla holokausti pehmendavate väljaütlemistega. Marine ja Jean-Marie Le Pen jäid mõne aja eest eri meelt ka selles, kas viimane peaks piirkondlikel valimistel kandideerima.

«Ma leian, et ta ei peaks enam Rahvusrinde nimel sõna võtma,» ütles Marine Le Pen pühapäeval telekanalis iTele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles