Texase prohvet Muhamedi pilapiltide ürituse tulistajal on seos terrorismiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curtis Culwelli keskus, mille juures leidis aset tulistamisintsident
Curtis Culwelli keskus, mille juures leidis aset tulistamisintsident Foto: SCANPIX

USAs Texase osariigis Garlandis toimus möödunud pühapäeval prohvet Muhamedi pilapiltide teemaline karikatuurivõistlus, mille katkestas kahe isiku poolt korraldatud tulistamine.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimine näitas, et üks tulistajatest, 31-aastane Elton Simpson, on seotud terroristliku tegevusega, edastab AFP.

Võimud pidasid Simpsoni 2010. aastal kinni enne seda kui ta plaanis suunduda Somaaliasse, kus tahtis liitud äärmusislamistlike võitlejatega.

Talle määrati terrorismikahtluse tõttu trahv ja kolme aasta pikkune tingimisi karistus.

Teine Garlandi ründaja oli 34-aastane Nadir Soofi, kes elas koos Simpsoniga Arizonas Phoenixis samas korteris.

FBI uurijad otsisid meeste korteri läbi ja võtsid kaasa asitõendeid.

Phoenixi islamikeskuse juhi Usama Shami sõnul paistis Simpson vaikne ja rahulik inimene. Shami lisas, et Simpson mängis sageli mošee korvpallimeeskonna noortega koos korvpalli.

Garlandi politsei teatel kandsid nii Simpson kui Soofi pühapäevasel rünnakul kaitsevesti ning neil olid ründerelvad.

Nad tulistasid pilapiltide võistlust turvanud isikuid, kuid kohal olnud politsei lasi nad maha enne kui nad suutsid tungida Curtis Cullwelli keskusse, kus üritus aset leidis.

Prohvet Muhamedi teemaliste karikatuuride joonistusvõistluse ja näituse korraldas paremäärmuslikuks ja islamivastaseks peetav organisatsioon American Freedom Defence Initiative.

Ürituse põhiesinejaks oli Hollandi paremäärmusliku Vabaduspartei juht Geert Wilders, kes teatas juhtunust Twitteris.

Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo peatoimetaja Gerard Biard eitas, et USAs toime pandud rünnakul oleks seos jaanuaris Pariisis islamistide poolt tehtud rünnakutega, mis nõudsid 12 isiku elu.

«Me ei korralda karikatuurivõistlusi, vaid teeme ajakirjanikutööd. Kui on vaja teeme prohvet Muhamedist karikatuuri, kuid me ei tegele kihustustöö ega viha õhutamisega. Meil ei ole midagi ühist paremäärmuslike ameeriklaste üritusega,» teatas Biard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles