Olmerti saatus on õiguskantsleri kätes

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Ehud Olmert.
Iisraeli peaminister Ehud Olmert. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli politsei soovitas riigi peaministrile Ehud Olemertile esitada ametliku kriminaalsüüdistuse kahes korruptsiooni puudutavas punktis.


Süüdistuste esitamise üle otsustab Iisraeli õiguskantsler Meni Mazuz, kes tõenäoliselt teeb otsuse paari nädala jooksul, vahendas AFP.

Jerusalem Posti kinnitusel on Olmert kõik süüdistused tagasi lükanud ja tema kaitsjate kinnitusel rikkus politsei «tähtsusetute» soovituste tegemisega oma võimuvolitusi.

Siiski on peaminister teatanud, et astub pärast pikaajalisi sisepoliitilisi vastuolusid valitsusjuhi kohalt tagasi. Ekspertide hinnangul oleks korduvalt korruptsioonis süüdistatud Olmertit septembri kuus toimuvatel valimistel oodanud ees kindel kaotus.

Olmert on peaministriametisse lubanud jääda kuni uue valitsuse moodustamiseni.

Politsei süüdistab Olmertit suurte rahasummade vastuvõtmises USA päritolu ärimehelt Morris Talanskylt, mida mees kasutas väidetavalt enda tarbeks. Ärimees Morris Talansky on kohtus tunnistanud, et andis viimase 15 aasta jooksul Olmertile 150 000 USA dollarit.

Olmerti kinnitusel võttis ta ärimehelt raha vastu, kui ta oli Jeruusalemma linnapea ja kasutas seda valimiseelsete kampaaniate läbiviimiseks, kuid järgis seejuures seadust.

Politsei viitab ka Rishoni reisifirma afäärile ja kahtlastele Olmerti perereisidele, mille maksid väidetavalt kinni juudiriigi maksumaksjad.

Politsei soovitused vaatavad üle ka riiklikud süüdistajad, kes annavad sellele oma hinnangu.

Olmert sai Iisraeli peaministriks 2006. aastal, kui ta vahetas sellel ametikohal välja Ariel Sharoni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles