Briti leiboristide liidriks valiti Ed Miliband

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiboristide uus liider Ed Miliband
Leiboristide uus liider Ed Miliband Foto: SCANPIX

Suurbritannia opositsiooniline tööpartei valis eile omale uueks juhiks endise energiaministri, 40-aastase Ed Milibandi.

Tal õnnestus neljas hääletusvoorus seljatada muud kandidaadid, kelle hulgas oli ka tema enda vend David Miliband (45), keda peeti samuti äärmiselt tõsiseltvõetavaks kandidaadiks parteiliidri kohale, vahendas Reuters.

Viimases hääletusvoorus kahe Milibandi vahel kogus Ed 50,65 protsenti ja tema vanem vend David 49,35 protsenti häältest.

Tänukõnes ütles leiboristide uus juht, et tööle hakkab uus põlvkond.

Milibandi valimine 59-aastase Gordon Browni mantlipärijaks noorendab oluliselt tööpartei juhtkonda. Üle-eelmine peaminister Tony Blair oli 1994. aastal erakonna liidriks tõustes 41-aastane.

Konservatiive esindav peaminister David Cameron on praegu 43-aastane.

Ed Miliband on vennaga võrreldes vasakpoolsem ja seetõttu toetavad teda ametiühingud. David Miliband, kes oli Browni valitsuses välisministriks, peetakse keskklassi soosikuks ja Blairi parempoolse liini poolehoidjaks.

Viimased arvamusküsitlused näitavad tööpartei soosijate arvu suurenemist. Uusi poolehoidjaid tuleb eelkõige varem vasaktsentristilikke liberaaldemokraate toetanud inimeste seast.

Küsitlused näitavad konservatiividele ja leiboristidele võrdselt 39-protsendist toetust. Maiga võrreldes on tööpartei poolehoidjate arv suurenenud 10 protsendipunkti võrra. Liberaaldemokraatide toetus on vajunud 13 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles