Vene veolaev Progress põleb reedel atmosfääri sisenedes ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolaev Progress, mis jäi õnnetul kombel Maa orbiidile kontrollimatult tiirlema ja hävis lõpuks.
Veolaev Progress, mis jäi õnnetul kombel Maa orbiidile kontrollimatult tiirlema ja hävis lõpuks. Foto: SCANPIX

Mehitamata Vene veolaev Progress M-27M, mis pidi Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) aparatuuri toimetama, kuid millega kadus ühendus, siseneb reedel Maa atmosfääri ja põleb ära, teatas Vene kosmoseagentuur eilses avalduses.

Veolaev Progress peaks lõpetama eksistentsi 8. mail Moskva aja järgi kella 1.23 ja 21.55 vahel, seisis avalduses.

«Kosmoselaev põleb atmosfääri kihtides täielikult ära ja meie planeedi pinnale jõuavad üksnes väiksed konstruktsiooniosad.»

Protsess on sarnane juhtudele, kus kosmoselaev saadetakse ISS-i juurde ning see põleb Maale naastes Vaikse ookeani kohal atmosfääris ära.

Progress M-27M startis 28. aprillil Kasahstanis asuvalt Bajkongõri kosmodroomilt kanderaketi Sojuz-2.1a abil, pardal 300 kilo seadmeid USA kosmoseagentuuri NASA eksperimentide tarvis ja üle tonni muud varustust.

Algselt oli kavas, et kuus tundi pärast starti peaks veolaev põkkuma kosmosejaamaga. Mõni tund pärast starti kaotas aga lennujuhtimiskeskus alusega side ja seda ei õnnestunud taastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles