SITE: Jeemenis hukkus USA õhulöögis Al-Qaeda kõrge ametnik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nasser bin Ali al-Ansi.
Nasser bin Ali al-Ansi. Foto: -/AFP

Jeemenis hukkus läinud kuul õhurünnakus Al-Qaeda kõrge ametnik, kes oli võtnud videos terrorivõrgustiku nimel vastutuse jaanuaris toime panud verise rünnaku eest Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo toimetusele, teatas neljapäeval islamistide võrgutegevust jälgiv agentuur.

Nasser bin Ali al-Ansi, kes oli Al-Qaeda videos teatanud ka ameeriklasest pantvangi Luke Somersi kinnivõtmisest ja surmast, hukkus aprillis koos oma poja ja teiste võitlejatega sadamalinnas Mukallas, vahendas luureagentuur SITE.

Araabia poolsaare Al-Qaeda (AQAP) teatas tema surmast neljapäeval oma Twitteri postituses. Washington peab AQAP-i rahvusvahelise terrorivõrgustiku ohtlikemaks haruks.

AQAP moodustati 2009. aasta jaanuaris Al-Qaeda Jeemeni ja Saudi Araabia haru liitmise teel.

Ansi surmanud õhulöök leidis aset ööl vastu 22. aprilli. Pealtnägijate sõnul tabas USA droonilt tulistatud rakett presidendipalee lähedale pargitud autot, milles hukkus kuus arvatavat Al-Qaeda võitlejat.

SITE kirjeldas Ansit AQAP-i kõrge ametniku ja sõjalise strateegina.

Ansi teatas 15. jaanuaril avalikustatud videos, et Araabia poolsaare Al-Qaeda korraldas rünnaku Charlie Hebdole, et maksta kätte prohvet Muhamedi kujutavate karikatuuride eest.

Viidates novembris avaldatud AQAP-i videole teatas SITE, et Taezis sündinud Ansi osales 1995. aastal džihaadis Bosnias, sõitis seejärel Jeemeni ja Kashmiri kaudu Afganistani Al-Qaeda väljaõppelaagritesse.

SITE andmeil volitas tollane Al-Qaeda liider Osama bin Laden teda Afganistanis tegelema administratiivasjadega, enne kui ta liikus edasi sõjalisse valdkonda.

Ansi vahistati Jeemenis ja vabastati kuus kuud hiljem, 2011. aastal ühines ta AQAP-iga, teatas Ühendriikides baseeruv SITE.

USA on ainus riik, mis kasutab Jeemenis droone.

Alžeeria päritolu vennad Saïd ja Chérif Kouache tapsid 7. jaanuaril Pariisis rünnakus satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele 12 inimest. Relvastatud Amedy Coulibaly tappis järgmisel ja ülejärgmisel päeval veel viis inimest.

Ülemaailmse solidaarsusavaldusena ohvritega läks käibele loosung «Je suis Charlie» («Ma olen Charlie»).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles