Küsitlus: Briti valimised võitsid valitsevad konservatiivid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti valimistel kogusid enim hääli peaminister David Cameroni konservatiivid, kes saavad parlamendi alamkoja uues koosseisus 316 kohta opositsioonilise Tööpartei 239 vastu, ilmnes reedel üleriigilistes meediakanalites avaldatud lävepakuküsitlusest.

Valimiseelsed prognoosid lubasid tasavägist konkurentsi kahe juhtiva erakonna vahel, kellel lahkuvas parlamendis on vastavalt 302 ja 256 kohta.

Iseseisvusmeelsele Šoti Rahvusparteile (SNP) läheb küsitluse kohaselt 650-liikmelises seadusandlikus kogus 59 võimalikust 58 mandaati ja tsentristlikele liberaaldemokraatidele kümme. Praeguses parlamendis on šotlaste erakonnal kuus ja liberaaldemokraatidel 56 kohta.

Alates 2010. aastast koos valitsenud konservatiividel ja liberaaldemokraatidel uues parlamendikoosseisus kokku 326 kohta, mis peaks võimaldama Cameronil valitsusjuhina jätkata. Lahkuvas parlamendis oli koalitsioonil kohti 358.

Euroskeptilisele Briti Iseseisvusparteile (UKIP) lubab küsitlus parlamendis vaid kaht kohta.

Uuringufirmad GfK ja Ipsos MORI küsitlesid ühtekokku 22 000 hääletajat.

Tooride ja leiboristide läbirääkimised väiksemate erakondadega peaksid algama reedel. Ühendkuningriigi valimissüsteemi kohaselt peab erakond valitsuse moodustamiseks kontrollima parlamendis enamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles